Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bojkot pumpi u Hrvatskoj

    Zbog skupih naftnih derivata u Hrvatskoj je ogranizovan jednodnevni bojkot benzinskih pumpi. Protest na Facebook-u pokrenuli anonimni građani kako bi skrenuli pažnju na sve češća poskupljenja.
     
    Promet na hrvatskim benzinskim pumpama danas je opao, što se dovodi u vezu s povećanjem cene goriva, ali ne i prihvatanjem poziva na 24-časovni bojkot kupovine benzina, na koji je pre nekoliko dana anonimna grupa preko Facebook-a pozvala građane Hrvatske.
     
    Cene goriva juče su ponovno porasle za 18 do 26 lipa po litri,  pa tako evrosuper sada košta 10,41 kunu (1,37 evra), evrodizel 9,89 kuna (1,3 evra), plavi dizel za poljoprivrednike i ribare 6,35 kuna (0,84 evra), i lož ulje 7,15 kuna (0,94 evra) po litri. Kad 1. marta stopa poreza na dodatu vrednost poraste sa sadašnjih 23 na 25 odsto, može se očekivati i novi rast cena.
     
    Davor Štern, stručnjak za pitanja iz naftne industrije, koji godinama radi kao savetnik u ruskim naftnim kompanijama, izjavio je za Večernji list da su sadašnje cene u većoj meri posledica špekulacija na tržištu nego aktuelnog stanja u Iranu ili Siriji i da „zaigrani igrači na berzi pumpaju cene“.
     
    Zbog rasta cena goriva, grupa anonimnih građana pozvala je građane da bojkotuju pumpe i uz pokazivanje nezadovoljstva cenama naftnih i benzinskih derivata, zadaju udarac naftnim kompanijama u poslovanju.
     
    „Ne čekajte da cena dođe do 12 ili 13 kuna, jer je i ovako neizdrživo, nego im složno dajmo do znanja da nam više ne mogu samovoljno i bahato nametati neopravdano visoke cene“, pisalo je na Fejsbuku.
     
    Ta grupa je podsetila da cene naftnih derivata konstantno rastu od oktobra prošle godine.
     
    „Cene su neopravdano visoke zahvaljujući monopolu i Ivi Sanaderu koji je dobio najmanje deset miliona evra mita da bi mađarski MOL preuzeo INA-u koja trenutno ima većinu tržišta u Hrvatskoj“, navodi se u pozivu na bojkot.
     
    Oni podsećaju da je pre nekoliko godina, kada je cena barela bila krizno visoka, u Hrvatskoj litar nafte ili benzina bio malo iznad osam kuna, dok su danas svi benzini i neki dizeli iznad deset kuna (oko 1,3 evra). Odziv je bio mali, ali su se pojavile nove incijative građana. Da bi zadali pravi udarac naftnim kompanijama, predlažu da se sipanje goriva na pumpama bojkotuje bar ceo mesec, tako što će vožnju atomobilom zameniti javnim prevozom, biciklom i pešačenjem. Ocenjuje se da je promet derivata opao zbog visokih cena, a ne zbog bojkota.
     
    Mediji izveštavaju da, barem u Zagrebu, broj vozila na pumpama nije znatno manji nego što bi inače bio. Mnogi vozači su uvereni da bojkot nema smisla ako se samo danas ne toči gorivo, a i dalje vozi, pa će takvi samo odlodžiti punjenje rezervoara za sutra. Neki koji su bili promućurniji natočili su gorivo u ponedeljak, pre poskupljenja.
     
    Neki Zagrepčani su najavili da će gorivo točiti u Sloveniji, a jedan je predložio prijateljima da se ne voze svaki sa svojim automobilom, već sva četvorica zajedno, svakih nedelju dana po jedan, preneli su hrvatski mediji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE