Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Irska prodaje imovinu po savetu MMF-a

    Irska planira da ostvari prihode od tri milijarde dolara prodajom državne imovine, izjavio je irski ministar za javnu potrošnju, Brendan Haulin. To je predviđeno programom pomoći koji je ta zemlja sklopila sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom.
     
    Vlada u Dablinu će pokušati da privatizuje udeo u državnim preduzećima za distribuciju gasa i električne energije, a takođe će razmotriti prodaju svog udela od 25 odsto u aviokompaniji „Aer Lingus“, kao i udela u državnom šumarskom preduzeću, prenela je agencija AFP.
     
    Prodaja dela državne imovine je dogovorena tokom pregovora sa predstavnicima takozvane „trojke“, koju čine MMF, Evropska komisija i Evropska centralna banka. Novac prikupljen privatizacijom će biti iskorišćen za isplatu duga i ulaganje u nova radna mesta i podsticaj ekonomskog rasta.
     
    Irska, koja je u novembru 2010. bila primorana da od EU i MMF-a zatraži finansijsku pomoć u iznosu od 85 milijardi evra, nakon što se zbog visokih dugova našla na ivici bankrota, trenutno pokušava da podstakne oporavak svoje privrede.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE