Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U slučaju povlačenja banke, klijenta čuva država

    Ako bi se neka banka povukla iz Srbije, ne bi bilo posledica po građane, njihove kredite i štednju. Zajmove bi otplaćivala Agencija za osiguranje depozita.

    Agencija za osiguranje depozita, garantuje za uloge do 50.000 evra. Ona otplaćuje kamatu klijentima na rok na koji je štednja uložena, a onda isplaćuje glavnicu.

    Naš bankarski sistem je stabilan, s timšto ima banaka koje su tokom prošle godine loše poslovale. U pitanju je desetak banaka sa malim tržišnim učešćem. Njih mogu da pomognu vlasnici, odnosno matica i država sa dodatnim kapitalom. Ako se povuku njihovi klijenti ne bi bili oštećeni, jer iza njih bi stala država.

    „Teško da će bilo koja strana banka, a naročito prvih deset koje su se već pozicionirale na našem tržištu da odluči da se povuče, već mogu samo da smanje plasman kredita koristeći domaće izvore, što ne može da pogodi stanovništvo koje je već toliko zaduženo“ , smatra Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta.

    Odlazak sa tržišta, ne znači da ona stavlja katanac i vraća se svojoj matici u zemlju iz koje je došla. Naime, ako bi se neka banka odlučila na takav korak, morala bi da proglasi dobrovoljnu likvidaciju i da u tom statusu ostane sve dok postoje bilo kakva potraživanja.

    Ona ne može da zahteva od klijenta da vrate kredite u celosti, bilo da su kratkoročni ili stambeni. Građani normalno nastavljaju da otplaćuju svoje rate.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE