Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počinje izgradnja prve vertikalne farme u Švedskoj

    Pre nekoliko godina švedsko-američka kompanija Plantagon lansirala je planove za seriju masovnih nebodera – plastenika koji trebaju da transformišu urbanu poljoprivredu u velikim gradovima. Kompanija je ove nedelje započela izgradnju prve vertikalne farme u Linkopingu u Švedskoj. Neboder „Plantscraper“ će rasti i nudiće sveže povrće stanovnicima, ujedno stvarajući rešenja za neke od najtežih pitanja za gradove: zagađenje.

    Ovaj prototipni objekat će se zvati International Centre of Excellence for Urban Agriculture, i biće mesto za naučnike koji će testirati nove tehnologije u cilju poboljšanja urbane poljoprivrede.

    Unutar masivnih staklenih zidova, povrće će se gajiti u saksijama, a zatim će biti prenete na nosače postavljene oko ogromne centralne spirale. Biljke rastu kako nosači polago migriraju niz centralno jezgro i spremne su da se bere kada stignu do dna. Biljni ostaci i đubrivo će biti prikupljano usput i pretvoreno u biogas za pokretanje sistema grejanja i hlađenja unutar staklenika. Naučnici ne žele da vertikalna farma samo gaji hranu, već i da im pomogne u razvoju održivih rešenja za energetiku, toplotu, otpad, i vodu svakodnevnog gradskog života.

    Izgradnja ove ogromne vertikalne farme kompanije Plantagon će, prema predviđanjima, trajati 12 do 16 meseci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE