Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UPS: Najteža situacija u građevinarstvu od 2002.

    Unija poslodavaca Srbije ocenila je da se građevinska industrija nalazi u najtežem stanju od 2002. godine, zbog posledica ekonomske krize.

    „Ukupan broj registrovanih firmi u gradjevini trenutno je 8.926, a gotovo 24 odsto njih ima privremenu obustavu rada ili je u stečaju. U odnosu na april 2011. godine zatvoreno je čak 2.539 građevinskih firmi. Broj zaposlenih u građevinskoj industriji trenutno iznosi  72.405“, navodi se u saopštenju Unije poslodavaca.
     
    Dodaje se da poseban problem predstavljaju i narasli dugovi prema kooperantima, dobavljačima građevinskog materijala, sektoru usluga i brojna potraživanja koja su zbog propasti mnogih preduzeća s kojima su građevinske kompanije radile ostala nenaplativa.
     
    „Trenutno je oko 165.000 ovakvih potraživanja. Zbog takve situacije i nagomilanih dugova preti opasnost da na osnovu Zakona o stečaju veliki broj srednjih i velikih građevinskih firmi do kraja 2012. godine ode u stečaj“, navodi se u saopštenju UPS-a.
     
    Unija je dodala da će posledice koje je izazvao ledeni talas u građevinarstvu biti dugoročne jer je i onih 40 odsto građevinskih kapaciteta angažovanih u zimskom periodu u proteklih mesec dana bilo zaustavljeno i mnoga preduzeća koja su prekinula radove imaju problem da blagovremeno izmire obavezu plaćanja PDV-a.
     
    „Pored opisanog stanja, izdavanje građevinskih dozvola i prekomerna administracija prilikom investiranja u izgradnju različitih objekata i dalje u značajnoj meri otežavaju mogućnosti za oporavak građevinske industrije i privlačenje što većeg broja investitora iz zemlje i sveta“, navodi se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE