Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iz registra APR obrisano 15.000 firmi u stečaju

    Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović izjavio je danas da je od 2010. godine, po Zakonu o automatskom stečaju, oko 15.000 firmi izbrisano iz registra zato što su bile u blokadi duže od tri godine. On je na skupu „Podrška preduzetništvu na vašem pragu“ kazao i da je od početka ekonomske krize 2008. godine u Srbiji registrovano 20 odsto manje novoosnivanih firmi i radnji. 

    „Prošle godine registrovano je oko 8.500 novih preduzeća, dok se ranijih godina taj broj kretao oko 10.000“, kazao je on i dodao da je sličan trend i kod preduzetnika „gde se za poslednje dve godine više obriše iz registra nego što se osnuje i to za 10 odsto“. 

    Državna sekretarka za regionalni razvoj Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Dragijana Radonjić Petrović kazala je da je nelikvidnost trenutno najveći problem srpske privrede, a ne samo malih i srednjih preduzeća. Dodala je da se u razgovoru sa privrednicima došlo do zaključka da su problemi i nedovoljna informisanost budućih preduzetnika i nepoverenje u državne institucije.

     

    „Što se tiče nepoverenja mogu da kažem da će svi koji konkurišu a ispunjavaju uslove konkursa dobiti sredstva, bilo da je reč o podsticajnim bespovratnim sredstvima ili kreditima“, kazala je ona. 

    Radonjić Petrović je rekla da sektor malih i srednjih prreduzeća čini 99,8 odsto srpske privrede i da je dve trećine ukupnog broja zaposlenih u tom sektoru u kome se realizuje dve trećine prometa, kao i 45 odsto izvoza. Prema rečima direktorke Fonda za razvoj Slađane Backović, privreda Pomoravskog okruga je prošle godine koristila 3,5 odsto odobrenih kredita preko ovog fonda u Srbiji. 

    „Ove godine Fond za razvoj izdvojiće oko 13 milijardi dinara za kredite i dve milijarde iz povraćaja za regionalni razvoj za razvoj nerazvijenog dela Srbije. To će biti investicioni krediti, krediti za trajna obrtna sredstva i kratkoročni krediti“, kazala je ona. 

    Kako je rekla direktorka Fonda, pojednostavljena je procedura za dobijanje kredita za mala i srednja preduzeća, a kamatna stopa je od jedan do 4,5 odsto na godišnjem nivou. Prema rečima direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Dejana Jovanovića, ove godine je za aktivne mere zapošljavanja izdvojeno 3,4 milijarde dinara. On očekuje da će tim putem oko 30.000 ljudi u Srbiji biti zaposleno.

     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE