Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatski mlekari traže smenu ministara

    Proizvođači mleka, koji već 10 dana protestuju tražeći veću otkupnu cenu mleka i druge olakšice za proizvodnju, danas su zatražili od premijera Zorana Milanovića da smeni ministre poljoprivrede Tihomira Jakovinu i unutrašnjih poslova Ranka Ostojića, kao i bojkot mleka zagrebačke mlekare Dukat.
     
    Ogorčeni noćašnjim privođenjem 29 mlekara, koji su blokirali Slavonsku aveniju, istočni ulaz u Zagreb, smenu ministra Jakovine i bojkot zatražili su iz Hrvatskog saveza udruženja proizvođača mleka, dok je Ostojićevu smenu zatražila zajednica udruženja seljaka Slavonije i Baranje jer im, kako su naveli „ne treba represivni aparat i pendrek-država“.

    Mlekari naglašavaju da Jakovini više ne veruju i da sa njim ne žele da pregovaraju, jer je on za njih „prošlo svršeno vreme“.

    Predsednik pregovaračkog tima Štaba za odbranu cene mleka Darko Pavičević izjavio je da su se sinoć, nakon sastanka Saveta za mleko u ministarstvu poljoprivrede, razišli oko 21.30 sati, jer je dogovoreno da se traktori povuku na početne punktove, što su, kako tvrdi, i učinili.

    Privođenje 29 demonstranata je grubo kršenje osnovnih ljudskih prava i demokratije, rekao je Pavičević i dodao da je „jadna svaka vlast koja hapsi seljake“.

    Na hapšenje demonstranata, regovala je šefica poslanika HDZ-a Jadranka Kosor koja je u Saboru rekla da njena vlada nikad nikog nije hapsila noću, na šta joj je uzvraćeno da su ministri u vladi HDZ-a nekoliko puta tražili tajna hapšenja učesnika seljačkih protesta.

    Premijer Milanović rekao je da mlekari imaju traktore, a da u Hrvatskoj ima mnogo onih koji imaju samo cipele i koji bi mogli blokirati ulice, ali to ne čine.

    Pregovori u ministarstvu poljoprivrede trebalo bi da budu nastavljeni danas poslepodne.

    Mlekari traže dogovor o otkupnoj ceni mleka, odnosno, da se najnovija od 2,30 kuna (0,3 evra) po litri vrati bar na 2,7 kuna (0,35 evra),odnosno, da se minimalna otkupna cena mleka formira na temelju prosečne cijene u svim zemljama EU za prethodna tri meseca.

    Mlekare sa svije strane nude 2,41 kunu (0,32 evra) po litri.

    Proizvođači mleka traže i subvencioniranje troškova proizvodnje, smanjenje PDV-a na 8,5 odsto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju sirovog mleka i fiksiranje cijene plavog dizela, goriva koji po povlašćenoj ceni koriste poljoprivrednici i ribari.

    Od vlade se traži da donese odluku o intervenciji na tržištu mleka od 42 lipe po kilogramu mleka za period od 1. decembra prošle godine do ulaska Hrvatske u EU, ali vlada ističe da mlekari iz budžeta neće dobivati finansijske injekcije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE