Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Muke po Evropi se nastavljaju

    Ekonomija 17-člane zone evra zapašće ove godine u blagu recesiju, uprkos nedavnim znacima stabilizacije, pre svega na finansijskim tržištima.


    Evropska komisija očekuje ekonomsko slabljenje u evrozoni u 2012. od 0,3 odsto, pri čemu najveći pad, od čak 4,4 odsto, predviđa za Grčku.

    To bi bila peta godina recesije zaredom za Grčku, koja je ranije ove sedmice postigla sporazum o drugom velikom paketu inostrane pomoći za spasavanje za manje od dve godine.

    Komisija je u prethodnoj prognozi iz novembra projektovala jačanje ekonomije evrozone u 2012. za 0,5 odsto, posle prošlogodišnjeg rasta od 1,4 odsto. Razlog promene prognoze je što Komisija sada očekuje slabljenje i ekonomija Belgije, Španije, Italije, Kipra, Holandije i Slovenije, a ne samo Grčke i Portugalije.

    Veći ukupan pad ograničiće živa privredna aktivnost u Nemačkoj i Francuskoj, dvema najvećim ekonomijama evrozone. U Nemačkoj se ove godine očekuje rast od 0,6 odsto, a u Francuskoj od 0,4 odsto.

    „Mada je rast zaustavljen, vidimo znake stabilizacije u ekonomiji evrozone“, rekao je komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren i dodao da je „ekonomsko poverenje i dalje na niskom nivou, ali da slabi pritisak na finansijskim tržištima“.

    Mada su mere stroge štednje koje se sprovode u nekim članicama evrozone glavni stub strategije tog monetarnog bloka u borbi protiv dužničke krize, one pogađaju ekonomiju na kratak rok, zbog čega se očekuje da Španija i Italija ove godine potonu u recesiju, kao posledica agresivnih vladinih mera za smanjenje duga.

    Privreda Španija će, po prognozi Komisije, u 2012. pretrpeti pad od jedan odsto, u poređenju s očekivanim rastom od 0,7 odsto u novembarskoj projekciji. Komisija je upozorila da će španska ekonomija verovatno oslabiti još više ako vlada te zemlje usvoji dalja budžetska kresanja radi ostvarenja ciljeva za 2012.

    Italijanska ekonomija će u 2012. zabeležiti pad od 1,3 odsto, prema rastu od 0,3 odsto, očekivanom u novembru.

    Od tri članice zone evra koje su dobile međunarodnu pomoć za spasavanje, samo Irska nudi izvesnu nadu, dok se za Grčku i Portugaliju ponovo prognozira duboka recesija. Ekonomija Irske će, kako očekuje Komisija, u 2012. ojačati 0,5 odsto, posle rasta od 0,9 procenata u 2011.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE