Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski biznismeni „jure“ kolege iz sveta da kupe Železaru

    Srpski biznismen Miroslav Bogićević pokušaće da nagovori Lakšmija Mitala, a Miodrag Kostić Rinata Ahmetova da kupe Železaru Smederevo, prenose domaći mediji.
     


     
    Bogićević, vlasnik koncerna Farmakom, odranije ima dobre kontakte u Mitalu, najvećem svetskom proizvođaču čelika, kojim zajedno sa braćom upravlja Lakšmi Mital.
     
    Upravo je to i bio povod da najviši predstavnici Vlade Srbije baš Bogićevića pošalju u ovu misiju u London, gde je centrala Mitala, piše Pres.
     
    Bogićevićev krajnji zadatak je da ubedi Indijca da uđe u pregovore sa Vladom Srbije, koja intenzivno traži kupca za smederevsku železaru.
     
    Izvor tog lista navodi da je „Bogićević juče boravio u Londonu, gde je imao sastanak sa saradnicima Lakšmija Mitala. Naravno, oni će tražiti da se dostave svi poslovni podaci Železare Smederevo. Ovo je prvi, takozvani pripremni sastanak, pred susret Bogićevića sa Mitalom, koji je prihvatio da se vidi sa našim biznismenom. Konkretan datum susreta znaće se vrlo brzo“.
     
    U vođenju Mitala Lakšmiju pomažu i dva brata – Pramod i Vinod. Glavne odluke donosi Lakšmi, koji je po bogatstvu peti na svetu, sa kontom od čak 25 milijardi dolara. Mital godišnje proizvede više od 20 miliona tona čelika širom Evrope, Afrike i Indije.
     
    Ipak, ekonomska kriza nije zaobišla ni ovaj svetski gigant, pa je najavljeno da će morati da se smanji broj radnika u čak sedam fabrika do kraja 2012. godine. Loše vesti su stigle i pre neki dan, kada je više od 100 radnika upalo u prostorije uprave čeličane Arselor Mital u severoistočnoj Francuskoj, u znak protesta zbog planova o daljem gašenju industrijskih peći u toj fabrici.
     
    Istovremeno, kako piše Blic, razgovore sa najbogatijim Ukrajincem Rinatom Ahmetovim ne vodi samo predsedništvo Srbije, već i biznismen Miodrag Kostić, predsednik MK grupe, koji u Ukrajini posluje duže od pet godina.
     
    Izvor tog lista podseća da „Kostić u Ukrajini obrađuje 30.000 hektara zemlje i važi za uspešnog biznismena. Od 2006. ovde je uložio 35 miliona evra. Njegova kompanija Agro-invest nedavno je otvorila najveći silos u Ukrajini, uloženo je 20 miliona dolara“.
     
    „U toj zemlji je vremenom sticao poznanstva i poslovne veze, a sa Rinatom Ahmetovim, vlasnikom ukrajinskog fudbalskog kluba Šahtjor, može se reći i da je prijatelj. Otuda u Nemanjinoj i ideja da kupca smederevske železare potraži i vlasnik MK grupe“, navodi taj izvor.
     
    Eventualno strateško partnerstvo Ahmetova i čeličane u Smederevu istovremeno je u rukama i predsednika Srbije Borisa Tadića i Ukrajine Viktora Janukoviča. Odmah posle povlačenja Amerikanaca iz Ju-Es stila, Tadić se u Beogradu sastao sa najbližim Ahmetovim partnerom, čovekom koji ovom ukrajinskom biznismenu vodi poslove.
     
    Kako navodi Blic, moguću saradnju prethodno su dogovorila dva predsednika, a Janukovič je tražio pomoć od kralja ukrajinskog fudbala, koji je vlasnik nekoliko čeličana u Evropi i Ukrajini. Ahmetov, navodno, nije odbacio mogućnost kupovine smederevske železare, ali postoje prepreke.
     
    Ukrajinski kralj čelika hoće Železaru Smederevo, ali pod uslovom da je uveže s čeličanom u Košicama u Slovačkoj, kojom i dalje upravlja američki US Steel. Na taj način bi istisnuo Amerikance iz Slovačke i sa celog evropskog tržišta čelika. Iz istog razloga Ahmetov je zainteresovan i za kupovinu nikšićke železare, za koju je trenutno raspisan tender.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE