Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovo je Srbija: Crkva tuži Petnicu zbog tri metra zemlje

    Crkvena opština Petnica Eparhije valjevske SPC pokrenula je sudski spor protiv Istraživačke stanice Petnica, zbog tri metra zemlje, piše Blic.
     
    Crkva u tužbi tvrdi da joj je prilikom pravljenja prilaznog puta za Istraživačku stanicu uzurpirala tri metra zemljišta. Tržišna vrednost spornog zemljišta u Petnici je najviše 2.000 evra.
     
    Kako kaže crkvenosudski tužilac eparhije protojerej Mitar Milovanović, Istraživačka stanica je svojevremeno, praveći prilazni put, porušila ogradu crkvene porte i uzurpirala deo objekta crkve.
     
    „Osim rušenja ograde, uzurpirano je i zemljište u širini od tri metra. Mi smo na poslednjem ročištu u sudu pristali na odlaganje jer želimo da se ponovo za pregovaračkim stolom nađu predstavnici eparhije, gradskih vlasti i Istraživačke stanice. Do sada su se svi razgovori svodili na želju da crkva pokloni svoje, a da joj niko čak ne kaže ni hvala“, kaže Milovanović.
     
    U Istraživačkoj stanici kažu da je promenom zakona od 1. januara 2011. njihova imovina prešla u vlasništvo države i lokalne samouprave.
     
    „Vlasnik postojeće i imovine koja je eventualno sporna je grad Valjevo i samo gradske vlasti o tome mogu da pregovaraju sa crkvom“, kaže direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić.
     
    Juče su o ovome razgovarali gradonačelnik Zoran Jakovljević i episkop valjevski Milutin i zakazali nove razgovore za sledeću nedelju.
     
    O promeni „adrese“ na kojoj bi trebalo da traži naknadu, Crkvena opština Petnica je obaveštena još u aprilu 2011. Crkvena opština je predložila da joj grad isplati odštetu, ali je Gradsko veće to odbilo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE