Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Doktoranti ne vide perspektivu u Srbiji

    Više od 64 odsto studenata doktorskih studija u Srbiji smatra da nema perspektive u zemlji, a više od 36 odsto ozbiljno planira da napusti Srbiju, saopšteno je danas iz Udruženja studenata doktorskih studija i mladih istraživača Srbije (Doktoranti Srbije).

     
    Istraživanje tog udruženja je pokazalo da skoro polovina anketiranih nema posao i smatra da će ga teško pronaći.

    „Ako se realno pogleda trenutna situacija na tržištu rada u Srbiji, danas sem državnih univerziteta i instituta doktori nauka u značajnom broju rade još jedino na privatnim univerzitetima i fakultetima, a i to tržište je već zasićeno“, navodi se u saopštenju.

    Dodaje se da su rezultati istraživanja pokazali da se Srbija svrstava u svetski vrh po odlivu mozgova i da je trenutno na 139 mesto od ukupno 142 analizirane države u Svetskom Indeksu kompetitivnosti.

    „Apelujemo na Vladu Srbije, a posebno na resorno Ministrastvo prosvete i nauke da što pre postavi doktorske studije u Srbiji kao jedan od prioriteta, jer ako se ubrzo ne dogode promene na bolje Srbija će ostati bez svojih najboljih i najškolovnijih ljudi“, kaže se u saopštenju.

    Anketu o stanju na doktorskim studijama u Srbiji popunilo je 577 studenata doktorskih studija što je po grubim procenama oko 10 odsto od ukupnog broja studenata na doktorskim studijama u Srbiji. Anketa je rađena prošle godine.

    Udruženje je sličnu anketu sprovelo i 2010. i mogu se uočiti mali pomaci na bolje, ali nedovoljni da bi se sistem transformisao u dobrom pravcu, kaže se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE