Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Britanska vlada legalizuje špijuniranje svojih građanja?

    Detalji o tekstualnim porukama, telefonskim pozivima, mejlovima i svakom posećenom sajtu građana Velike Britanije biće snimani i čuvani u okviru vladinog programa za borbu protiv terorizma, piše danas britanski list „Daily mail“.

     
    Britanska vlada će, u skladu sa novom bezbednosnom šemom, naložiti provajderima, kompanijama fiksne i mobilne telefonije da čuvaju informacije godinu dana. Neće se čuvati celokupna sadržina tekstova, elektronskih poruka ili telefonskih razgovora, već samo informacije o pošiljaocima, primaocima i njihovom prebivalištu.
     
    Takođe, snimaće se i direktne poruke korisnika društvenih mreža kao što su Facebook i Twitter. Informacije će čuvati verovatno individualne kompanije, a ne vlada, saznaje list.
     
    Ova vest je izazvala veliku zabrinutost zbog rizika od upada hakera i strahova da bi osetljive informacije mogle da se koriste za slanje spem mejlova i tekstova, navodi „Daily mail“.
     
    Direktor organizacije za zaštitu sloboda „Straža velikog brata“ Nik Pikls je rekao da je Britanija već sada zemlja koja najviše špijunira svoje građane i da je ovo sraman pokušaj da se nadgleda sve što njeni građani rade na Internetu.
     
    „Ti podaci će biti interesantni za hakere i strane vlade, da ne pominjemo i veliki rizik od zloupotrebe od strane odgovornih lica za čuvanje podataka. Biće to kraj privatnog korišćenja Interneta“, rekao je on.
     
    Pikls kaže da je u doba kada Internet ohrabruje ljude širom sveta da šire demokratiju, sramno da jedna od najstarijih demokratija na svetu sprovodi pritiske na civilno društvo kao u Kini i Iranu. Bezbednosne službe će tako moći da zahtevaju informacije o ljudima koji su pod prismotrom i pomoću njih će moći da utvrde njihovo kretanje.
     
    Planove su izradile bezbednosne službe MI5, MI6 zajedno sa vladinom službom za komunikaciju. Pretpostavlja se da je ministarstvo unutrašnjih poslova počelo razgovore sa komunikacionim kompanijama pre par meseci i da bi oni mogli zvanično da budu objavljeni u maju, piše „Daily mail“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE