Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dvoje obolelo od tuberkuloze u Nišu

    U Gimnaziji „Svetozar Marković“ dva učenika obolela su od tuberkuloze, rekla je koordinator projekta kontrole tuberkuloze Ministarstva zdravlja Lidija Ristić.
     
    „U pitanju su sporadični slučajevi, epidemije nema i nema mesta panici“, rekla je Ristić i dodala da je bolest kod maloletnih učenika dijagnostikovana tokom vanrednog raspusta.
     
    Ona je navela da su svi učenici koji su bili u kontaktu sa obolelima pregledani i da nije bilo novih slučajeva oboljevanja. 

    Tuberkuloza je potpuno izlečiva bolest i obolela deca su sasvim dobro, kazala je Ristić i dodala da je 2005. godine u Srbiji od tuberkuloze obolelo 3.200 ljudi, a prošle godine taj broj je prepolovljen. Broj oboleih od tuberkuloze je u stalnom padu, ali se dešavaju sporadični slučajevi oboljevanja i ovo je prilika da još jednom podsetimo na obavezu pridržavanja zdravstvenih i higijenskih mera, kazala je Ristić. 

    Preporuke o boravku na čistom vazduhu, pravilnoj ishrani i higijeni treba poštovati, jer tuberkuloza ne mora da bude bolest koja se javlja samo u siromašnim porodicama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE