Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šoškić: Prenaglašena briga zbog nestabilnosti dinara

    Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je da je zabrinutost za nestabilnost dinara prenaglašena i podsetio da su slična kretanja bila i pre 15 meseci.

     
    Šoškić je u intervjuu „Novostima“ rekao da je jasno da, u kontekstu svega što se dešava na međunarodnom tržištu, postoji zabrinutost zbog nestabilnosti domaće valute, ali da je ona prenaglašena. On je, u prilog tome, podsetio da je pre 15 meseci kurs bio 107, a danas 109 dinara.
     
    Guverner je ocenio da su banke likvidne, da su njihove i dinarske i devizne rezerve visoke i da njihova dodatna likvidnost neće učiniti da klijenti budu sposobniji u izmirivanju kreditnih obaveza.
     
    „Problem nije u likvidnosti banaka, nego u realnom sektoru ekonomije, u nedovoljnoj produktivnosti i konkurentnosti naše privrede“, ocenio je Šoškić, napomenuvši da NBS nema nadležnosti nad „realnim sektorom privrede gde leži naš ključni problem“.
     
    Na pitanje treba li da se odreknemo Komercijalne banke, jedne od najjačih u Srbiji, s obzirom na to da je za MMF sporno da se država zaduži kako bi povećala udeo u njoj, guverner je precizirao da je do neslaganja sa MMF-om došlo pre svega oko nivoa ukupnih rashoda budžeta.
     
    Šoškić smatra da zadržavanje jednog broja banaka u vlasništvu onih koji nisu sa istog investicionog područja može da doprinese većoj stabilnosti sistema.
     
    „U tom slučaju banke nisu oslonjene na iste strukture finansiranja. Ako to imamo u vidu i opstanak domaćih banaka može da ima svoj ekonomski smisao“, rekao je Šoškić.

     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE