Grci raskinut ugovor o privatizaciji "Industrije hemijskih proizvoda" - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grci raskinut ugovor o privatizaciji “Industrije hemijskih proizvoda”

  Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o privatizaciji “Industrije hemijskih proizvoda Prahovo” sa grčkom kompanijom “Neohimiki”, zbog nepoštovanja obaveza iz ugovora.
   
  Grčka kompanija, koja je donedavno bila vlasnik i beogradske Rafinerija nafte, kojoj je ugovor takođe poništen, najveći krajinski kolektiv “IHP Prahovo” kupila je na tenderu 2007. za pet miliona evra, uz obavezu da u njenu modernizaciju u naredne dve godine uloži 20 miliona evra. Do toga nije ni došlo, jer je grčki kupac nekoliko puta prolongirao taj rok.
   
  Proizvodnja u prahovskoj HI od privatizacije obavljala se isključivo u doradnom poslu, i to sa partnerima ove firme iz perioda pre privatizacije. Od momenta kupovine “Neohimiki” je jedino menjao vlasnike akcija na berzi i na kraju uplatio novac za otvaranje stečaja, kojeg je zbog dugogodišnje nelikvidnosti krajem prošle godine, privredni sud u Zaječaru pokrenuo u dva prahovska preduzeća, jedina proizvodna, AD “Soli” i “Đubriva”.
   
  – Po raskidu ugovora, Agencija je za zastupnika kapitala postavila Vladimira Bubanju iz Beograda. Održana je skupština na kojoj je Bubanja izabran za predsednika Upravnog odbora, a Zoran Malić iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za predsednika Nadzornog odbora – kaže Branko Marković, zamenik predsednika opštine Negotin i član Upravnog odbora IHP.
   
  U IHP veruju da ih posle loše privatizacije čekaju bolji dani. Na predlog Agencije, sa čim su se složili i radnici, za v. d. direktora imenovan je Miša Bulajić, prvi direktor iz borda “Neohimikija”, a pre nekoliko godina na tom mestu smenio ga je Anastasios Topalis.
   
  – Probaćemo da ugovorimo sa našim ranijim partnerima doradne poslove i pokrenemo proizvodnju ili ćemo, možda, neke od pogona dati u zakup. Izvesno je da će luka raditi s obzirom na to da je kineskom kupcu prodato dva miliona tona piritne izgoretine, nusproizvoda u preradi sumporne kiseline. Čim se poboljšaju vremenske prilike, u luci će dnevno ka Kostanci i Crnom moru kretati po osam do deset plovila natovarenih piritnom izgoretinom – kaže Marković.
   
  Iako im je lokalna samouprava otpisala sve kamate za dug prema njoj, a glavnicu reprogramirala, “Neohimiki” ni dinar duga prema opštini nije izmirio. Nisu ispoštovali ni sporazum koji su sami nametnuli za isplatu zaostalih plata radnicima, izmirivši im tek milion i po od oko pet miliona evra za koje su se ugovorom obavezali da će da plate.
   
   

   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE