Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beograd sve bliži Njujorku po troškovima života

    Beograd je sve bliži Njujorku, ali po cenama, navodi se u najnovijem istraživanju londonskog Ekonomista. Srpska prestonica je zaradila 86. mesto na listi 131 grada sveta po troškovima života.
     
    U odnosu na posetioca nekadašnjeg Novog Amsterdama, gost Beograda troši svega petinu manje novca – tačno 21 odsto. Deceniju ranije namernik bi u naš glavni grad mogao da dođe sa polovinom njujorškog džeparca i ostao bi mu i kusur, jer su naše cene činile svega 42 odsto američkih.
     
    Istraživanje se sprovodi dva puta godišnje, već 30 godina. Analitičari prikupljaju 400 pojedinačnih cena 160 različitih artikala i usluga. A uključeni su hrana, piće, iznajmljivanje i održavanje stana, privatna škola, troškovi rekreacije, prevoza, kozmetičke i druge usluge. Istraživanje omogućava poređenje cena u gradovima, a svi se porede i u odnosu na Njujork.
     
     
    „Lista je kreirana godinama i to na osnovu zahteva klijenata. Pratimo blizu 140 gradova svake godine i ne možemo da uključimo baš svako mesto na planeti. Sa liste smo pre nekoliko godina skinuli Zagreb i Ljubljanu, pošto niko nije kupovao podatke za ta dva grada“, objašnjava Džon Kopstejk iz „Economist Inteligence unit“.
     
    Bukurešt je od Beograda, kaže ovo istraživanje, jeftiniji otprilike 15 odsto i zauzima 102. poziciju na listi. Ekonomistovi istraživači su utvrdili da u Beogradu kilogram hleba košta 1,75 dolara, za čitav dolar manje nego u susednoj Rumuniji. U odnosu na pre deset godina, ova životna namirnica je u Srbiji duplirala cenu, nekada je koštala 0,80 dolara za kilogram.
     
    Među najvećim troškovima u našem gradu je iznajmljivanje trosobnog nameštenog stana. Kažu analitičari, to košta čak 1.085 dolara, a pre deceniju koštalo je svega trećinu te sume – 323 dolara. U Bukureštu ovaj luksuz košta 635 dolara. I beli pirinač je trostruko skuplji. Danas za kilogram dajemo 2,82 dolara, a nekad svega 0,93 dolara.
     
    Litar benzina u Beogradu košta 1,79 dolara, u cent kao u Bukureštu. Deset godina ranije plaćali smo ga 0,61 dolar, a Rumuni 0,52 dolara.
     
     
    Cirih najskuplji, Karači najjeftiniji
     
    Kada je reč o samom vrhu liste najskupljih, analitičari kažu da su zaslužne njihove lokalne valute. Švajcarski gradovi su ove godine iskočili na sam vrh liste.
     
    Najskuplji grad na svetu je Cirih. U njemu za život treba čak 70 odsto više nego u Njujorku. Od poslednjeg merenja je poskupeo čak 34 odsto, a istraživači objašnjavaju da je to zbog jačanja „švajcarca“.
     
    Slično je i sa Japanom, koji tradicionalno uz Švajcarsku drži sam vrh tabele. Tokio je sada odmah iza Ciriha, a Osaka četvrta, odmah posle Ženeve. Prvi put tokom poslednje dve decenije Cirih je ubedljivo najskuplji grad na svetu.
     
    Da je život svuda znatno skuplji danas nego pre deset godina, najbolje se vidi po primeru najjeftinijeg grada na svetu. Danas je to Karači, ali koliko god bagatelno delovao, život u njemu košta 46 odsto njujorškog. Nešto skuplji je Mumbaj, pa slede Teheran, Nju Delhi, Džeda…
     
    I pored potresa na evropskom tlu, u zemljama poput Italije, Španije, Portugalije i Irske, Stari kontinent je i te kako prisutan među najskupljim gradovima sveta. Oslo je peti na spisku, sledi Pariz, a Frankfurt je deseti. U izboru 50 najskupljih gradova, čak 24 su iz zapadne Evrope, a 14 iz Azije.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE