Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ruska generalna proba izbora – Petar Veliki vladar sveta

    Na 12 biračkih mesta u Moskvi u subotu je bio „Dan otvorenih vrata“, odnosno svojevrsna generalna proba za glasanje na predsedničkim izborima koji će prvi put biti direktno prenošeni posredstvom interneta, a glasalo se za „vladara sveta“.
     
    Na „biračkom spisku“ našli su se Aleksandar Makedonski, Napoleon Bonaparta, Petar Veliki, Vinston Čerčil i Džingis Kan, a prema očekivanjima ubedljivo najviše glasova dobio je nekadašnji ruski imperator Petar Veliki, preneli su ruski mediji pozivajući se na „preliminarne rezultate“.
     
    Glasanje uz posmatrače iz različitih organizacija trajalo je tri sata, a na jednom od biračkih mesta gde su izbrojani svi listići Petar Veliki dobio je 26 glasova, Džingis Kan šest, Aleksandar Makedonski četiri, a Napoleon i Čerčil su dobili po dva glasa, dok će konačni rezultati biti saopšteni u ponedeljak.
     
    Prema rečima šefa Gradske izborne komisije Valentina Gorbunova, proba je uspela i „pokazaće se da izborni sistem može da bude otvoreniji i transparentniji, kako bi prestale price o prevari, koje se u osnovi svode na greške članova izbornih komisija“.
     
    U Rusiji će se 4. marta glasati za predsednika države, a prvi put u istoriji kamere će snimati tok glasanja na svih 96.000 biračkih mesta, dok će putem interneta biti emitovan direktan prenos.
     
    Ideju da se ugrade kamere na biračka mesta dao je premijer, predsednički kandidat i jedini favorit za pobedu Vladimir Putin posle pokretanja masovnih protesta zbog sumnji da su izbori za parlament održani 4. decembra bili lažirani.
     
    Današnja generalna proba sa takođe pet kandidata organizovana je kao praktična proba novog sistema prenosa, ali ubedljiva pobeda Petra Velikog mogla bi da predstavlja dodatnu simboliku.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE