Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ruski emigranti protiv korupcije u Rusiji


    Emigranti iz Rusije koji sada žive u Londonu formirali su Međunarodni antikorupcioni komitet, čiji je cilj da javnosti saopšti imena činovnika koji su uzimali mito, pišu Novosti.
     
    Objavljivanjem spiska korumpiranih rukovodilaca koji su novac prebacivali na svoje račune u stranim bankama, emigranti iz Rusije se nadaju da će potaknuti zapadne vlade da im zatvore ulaz u svoje zemlje i blokiraju njihove račune u bankama.
     
    Bivši ruski biznismeni su već objavili imena nekih visokih činovnika koji su ih ucenjivali i otimali im novac, a najavili su svoju rang-listu 50 najpodmitljivijih, pa će biti interesantno kako će reagovati vlasti posle izbora.
     
    Ključna figura među organizatorima „londonskog rata“ protiv korupcije u Rusiji je Valerij Morozov, bivši generalni direktor građevinske kompanije „Moskonversprom“. On je postao poznat ruskoj javnosti posle konflikta sa državnom korporacijom „Olimpstroj“. Nije sporan deo priče Morozova da se mnogo kralo na gradnji olimpijskih objekata u Sočiju. Zbog toga je više puta menjano rukovodstvo državne kompanije „Olimpstroj“. Osim toga, više puta je i premijer Vladimir Putin govorio o „otkatima“, odnosno mitu koji uzimaju činovnici kad organizuju tendere za gradnju.
     
    Ipak, nelogično je i šokantno da organizator antikorupcionog komiteta bude čovek koji je najmanje desetak godina davao mito i tako dobijao poslove na kojima se bogatio. Valerij Morozov, koji je u sovjetsko vreme završio akademiju CK KPSS i radio u analitičkoj službi sovjetske propagandne agencije APN, posle Gorbačovljeve Perestrojke postao je menadžer građevinske firme privilegovane da dobija atraktivne poslove, za šta je i nagrađivao činovnike.
     
    Britanskom „Sunday Timesu“ Valerij Morozov je ispričao kako je dobio tender da pravi raskošnu zgradu na obali Crnog mora u kojoj treba da stanuju činovnici za vreme održavanje Olimpijade 2014 u Sočiju. Novopečeni emigirant Morozov je godinama dobro sarađivao, ne samo sa Kremljom, već i sa činovnicima grada Moskve, pa je radio na mnogim objektima koje je finansirala država. Sve dok se delio državni novac postojala je međusobna ljubav.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE