Kako je pre 30 godina Tačerka zamišljala Treći svetski rat? - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako je pre 30 godina Tačerka zamišljala Treći svetski rat?

  Velika Britanija pod vodstvom Margaret Tačer najozbiljnije se pripremala za Treći svetski rat, pokazuju dokumenti s kojih je nakon trideset godina skinuta oznaka tajnosti. Kao i u slučaju Prvog svetskog rata, i ovaj je trebao početi u Jugoslaviji, otkriva britanski Daily Mail, a prenosi Jutarnji.hr.
   
  U slučaju nužde, Britanija je bila spremna da izvede nuklearni napad na zemlje iza Čelične zavese, ali ne i na sam SSSR.
   
  U to vreme najvećih tenzija između Istoka i Zapada, nakon sovjetske invazije na Avganistan 1979., državni službenici u Velikoj Britaniji svake dve godine učestvovali su u vojnim vežbama. List se dokopao “Ratne knjige”, skripte vežbe izvedene u martu 1981., deset meseci nakon smrti Josipa Broza Tita. Koliko je bila ozbiljna, govori već i to što je ta gigantska ratna igra trajala pune dve nedelje.
   
  SCENARIO
   
  U to vreme SSSR vodi ostareli Leonid Brežnjev, a SAD Ronald Regan. Odnosi Istoka i Zapada dosegli su najnižu tačku od Kubanske krize iz 1962. godine, kad je svet bio prvi put nadomak nuklearnog rata. I na Istoku su rasle tenzije: Poljaci su osnovali Solidarnost.
   
  Sve je počelo nagomilavanjem snaga Varšavskog pakta na granice Jugoslavije, 9. marta. Kao i u Prvom svetskom ratu, okidač sukoba je na Balkanu, ističe list. Za Jugoslaviju piše da je nominalno komunistička zemlja, ali se okrenula prema Zapadu. Tog prvog dana vežbe, Britanija i SAD šalju dodatne trupe u Zapadnu Nemačku, dok stižu izveštaji o ruskim brodovima koji napadaju ribarske brodove u Severnom moru.
   
  Do večeri 11. marta sukob se čini neizbežnim. SSSR nagomilava trupe na granici prema Turskoj i između Bugarske i Jugoslavije, a NATO pojačava svoje snage u Nemačkoj i Skandinaviji. Dva dana kasnije, kriza je na vrhuncu zbog prodora Varšavskog pakta u Jugoslaviju. Irak napada istočne delove Turske, pogoršava se kriza oko Norveške. U Britaniji ponestaje hrane i benzina, država proglašava vanredno stanje.
   
  Do nedelje 15. marta Varšavski pakt s više od 20 divizija okupirao je Jugoslaviju, Britanija očekuje ruski napad. U ponedeljak u šest ujutro Britance su probudili vazdušni napadi. Sovjeti su sa 100 bombardera napali britansku protuvazdušnu obranu. Rusi izvode desant na Norvešku. Poslepodne u drugom vazdušnom napadu gađaju sedam britanskih vazdušnih baza, Velika Britanija objavljuje rat Sovjetskom Savezu.
   
  Dan kasnije stotine Britanaca gine u vazdušnim udarima. Iz Jugoslavije dolaze informacije da su Sovjeti počeli koristiti hemijsko oružje. Do 19. marta Sovjeti su okupirali sever Norveške i polako preuzimaju prednost u borbama u Nemačkoj. Noću u novim udarima iz vazduha ginu hiljade građana širom Britanije.
   
  Nakon još jedne noći pune bombi, u zoru 20. marta Sovjeti koriste nervni gas u napadu na Škotsku i Mančester. Rusi probijaju granicu Zapadne Nemačke, tamošnji NATO-ov komandant traži nuklearne udare na vojne baze u Istočnoj Nemačkoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Bugarskoj. Čak ni u vežbi nisu se usudili udariti direktno na Sovjetski Savez. Nakon svega što se dogodilo, odluka Margaret Tačer bila je neizbežna, piše Daily Mail: odobrila je nuklearni napad.
   
  1. dan
  Rat počinje nagomilavanjem snaga Varšavskog pakta na granicama Jugoslavije
   
  3. dan
  NATO šalje pojačanja svojim snagama u Nemačkoj i Skandinaviji
   
  5. dan
  Varšavski pakt napada Jugoslaviju, a Irak napada sever Turske
   
  7. dan
  20 divizija sovjetske vojske okupiralo je Jugoslaviju
   
  8. dan
  Prvi vazdušni udari na Veliku Britaniju, London proglašava rat SSSR-u
   
  11. dan
  Rusi okupirali sever Norveške, preuzimaju prevlast u borbama u Nemačkoj, Grčkoj, Turskoj, Italiji…
   
  12. dan
  Komandant NATO-a traži nuklearne napade na 26 ciljeva u istočnoj Evropi, Tačer kaže ‘da’

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE