Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako se izboriti za povišicu?

    Retke su kompanije koje će vam povisiti platu ukoliko se sami ne izborite za to. Nije dobro sedeti u uglu i raditi u tišini svoj posao. Amerikanci su izračunali da žene koje neprekidno propuštaju da pregovaraju o plati, tokom karijere mogu zaraditi i milion dolara manje od upornijih koleginica. Problem je u tome što žene jednostavno ne pitaju – niti traže nove zadatke, niti unapređenje, niti povišicu, zaključuju autorke knjige ‘Žene ne pitaju’, a njihovu preporuku kako rešiti ovaj problem prenosi Huffington Post.
     
    Najprije istražite gde ste vi na platnoj lestvici vaše kompanije. Veće korporacije čak i objavljuju platne razrede po kojima vrednuju rad. Ako to kod vas nije slučaj, pitajte pretpostavljenog kako je rangirana vaša pozicija, imali u njoj mogućnosti napredovanja i šta morate da učinite da biste dobili unapređenje ili povišicu.

    Saznajte koliko vaš rad na trenutnoj poziciji vredi na tržištu rada, ali i o pogodnostima kojima kompanija stimuliše radnike mimo plate i šta je potrebno ispuniti od uslova za sticanje takvih bonusa.

    Da biste dobili višu platu, nije dovoljno samo pregovarati – argumente treba ponuditi i radom. Budite pošteni prema sami sebi. Pitajte ssradnike kojima verujete da ocijene vaše prednosti i mane i budite otvoreni za svaku vrstu odgovora.
     
    Kada ste se suočili sa samim sobom, predstavite svoje prednosti pretpostavljenima. Ako ste za kompaniju zaradili dodatni novac, argumentujte to pretpostavljenima, takođe ih upozorite ukoliko obavljate dužnosti koje su predviđene za viši rang, kao i ukoliko ste smanjili troškove i uštedeli novac kompaniji.

    Razmislite i odredite cilj – koliku povišicu želite. Takođe, razmislite o alternativi: ako ne možete da dobijete veću platu, šta možete tražiti kao kompenzaciju. Dodatno školovanje, fleksibilno radno vreme, službeni auto?

    Odaberite prikladno vreme da pristupite šefu – trenutak pre revizije plata ili nakon što ste postigli neki poslovni uspeh. Ukoliko budete odbijeni, nemojte posustajati. Analizirajte zašto je vaša molba rezultirala negativnim odgovorom i nakon nekog vremena pokušajte ponovo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE