Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Već sutra novo poskupljenje goriva u RS

    Cene goriva na benzinskim pumpama širom RS od petka su ponovo više za oko pet feninga po litru, a trgovci naftom i naftnim derivatima najavljuju poskupljenje i ove sedmice.

    „Postoje najave da bi već sutra rafinerije mogle podići svoje cene i ukoliko do toga dođe, cene goriva na pumpama će biti još više“, rekao je Vojin Mitrović, predsednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi u RS.

     
    On ističe da su pumpe u petak povisile cene za oko pet feninga, tako da bezolovni benzin, zavisno vrste, košta od 2,41 KM do 2,51 KM. Cene dizel goriva trenutno na pumpama širom RS iznose od 2,44 do 2,50 KM, dok su cene gasa povišene sa 1,14 KM na 1,19 KM.
     
    „Prognoze su vrlo loše i cene na svetskim berzama iz dana u dan idu gore, tako da i rafinerije podižu svoje cene“, naglasio je Mitrović i dodao da na cenu nafte najviše utiče svetska politika. Na pitanje kolika bi cena nafte mogla biti tokom marta, kaže da to ne može prognozirati, ali da je moguće da dostigne i tri marke, pa čak i više.
     
    „Sve zavisi od politike. Svedoci smo dešavanja u vezi sa Iranom i rasta cena, tako da bi svaka prognoza bile neozbiljna“, kaže Mitrović.
     
    Dragovan Petrović, predsednik Pokreta potrošača RS, kaže da, ukoliko cene goriva budu i dalje rasle, postoji mogućnost da dođe do pada potražnje jer će se ljudi sve više odricati svakodnevne vožnje automobilom.
     
    „Ovako visoke cene nafte odgovaraju državi, rafinerijama i trgovcima, jer su na dobitku. Država od ukupne cene goriva uzima oko 40 odsto, tako da sa većim cenama više je priliva u budžet. Takođe, trgovcima ide naruku veća cena, jer je veća i zarada, s obzirom na to da oni ne smanjuju svoju maržu“, kazao je Petrović.
     
    On ističe da država treba da reaguje i da kroz preciznu računicu kaže kolika cena goriva može da bude.
     
    „Kada je cena goriva na svetskoj berzi bila veća od 140 dolara za barel, cena goriva u maloprodaji je bilo mnogo niža nego sada kada cena barela na svetskom tržištu iznosi oko 110 dolara“, naglašava Petrović.
     
    On ističe da bi gorivo u RS trebalo da bude daleko jeftinije nego u regionu, jer, recimo, država BiH od litre goriva uzima oko 40 odsto, dok Srbija uzima oko 52 odsto, a cene su približne.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE