Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Veliki izgledi za status, odluka sutra

    Srbija ima velike izglede da ove nedelje dobije status kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji, ali o tome još nije postignut puni konsenzus, rekli su Tanjugu diplomatski izvori u Briselu.

    Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe izjavio je nakon prepodnevne runde ministarskog saveta u Briselu da je postignuta potpuna saglasnost da se Srbiji da status kandidata i da se tome više niko ne protivi.

    „Postignut je dogovor danas. Danas konačno nije bilo prigovora“, rekao je Žipe novinarima u pauzi sastanka, a prenosi AFP.

    Druge diplomate tvrde da iako velika većina zemalja podržava kandidaturu Srbije još postoje izvesne reserve.

    Nemačka u načelu gleda pozitivno na kandidatski status Srbije, ali će se odluku o tome saopštiti sutra, rekao je evropski diplomata koji je prisustvovao današnjoj razmeni mišljenja ministara spoljnih poslova zemalja članica EU u Briselu. Sutra se, naime, očekuje dolazak šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea, dok ga danas u Briselu u razgovorima zastupa politički sekretar.

    I drugi diplomatski izvori potvrdili su da među ministrima još nije postignuta potpuna saglasnost, jer neke zemlje, kao što je Holandija, čekaju da stav Nemačke. S druge strane Rumunija i Litvanija se još opiru kandidaturi Srbije, prva zbog navodne diskrimanacije prema vlaškoj manjini, a druga zbog toga što želi mesto predsedavajućeg Generalne skupštine UN za koje konkuriše i Srbija. U Briselu, međutim, provejava optimizam.

    Danas su ministri samo razmenili mišljenja, a odluku o statusu kandidata za Srbiju treba da donesu na sutrašnjem sastanku. S tom odlukom mora da se složi svih 27 ministara zemalja članica EU na sutrašnjem sastanku saveta za opšte poslove, potom takvu odluku treba da potvrde šefovi država i vlada na samitu 1. i 2. marta.

    Predsednik Srbije Boris Tadić, koji u Briselu boravi na marginama dvodnevnog ministarskog sastanka EU, razgovaraće danas popodne sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton, dok će se sutra satati sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom Van Rompejem. Osim Tadića, u Briselu danas borave ministri unutrašnjih poslova Ivica Dačić i spoljnih poslova Vuk Jeremić, kao i ministar poljoprivrede Dušan Petrović, koji dolazi na sastanak sa evropskim komesarom za unutrašnju trgovinu Mišelom Barnijeom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE