Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenija mora da uštedi 800 mil.€

    Nova vlada Slovenije moraće, da bi se vratila u grupu finansijski neproblematičnih država, da ispuni najave o smanjenju budžetskih rashoda za 800 miliona evra.
     
    Poznati ekonomista Mojmir Mrak kaže da su „međunarodni finansijski krugovi Sloveniju na žalost, ali i sasvim opravdano, prebacili iz grupe neproblematičnih u grupu problematičnih ili barem potencijalno problematičnih država, a povratak će biti težak i spor“. Mrak je dodao da će nova vlada, u nastojanju da popravi sadašnji kreditni rejting države, pre svegamorati da ispuni najave o smanjenju budžetskih troškova za 800 miliona evra već u rebalansu za ovu godinu. 

    Profesor međjunarodnih finansija na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu i savetnik u ranijim vladama, smatra da je potrebno izvršiti promene Ustava u koji treba uvesti „zlatno fiskalno pravilo kojim se limitira zaduženost države“. Po njegovim mišljenju, Slovenija hitno mora da pripremi osnove za ključne reforme na području penzijskog i zdrastvenog sistema, kao i na tržištu rada. 

    Profesor Mrak smatra da je opasnost bankrota Grčke znatno smanjena nedavnim dogovorom Atine sa EU i MMF, ali nije u potpunosti otklonjena. On je dodao da se ne radi o spašavanju Grčke nego stabilizaciji cele evrozone. 

    „Postoji realan strah da bi nekontrolisani bankrot jedne od država sa zajedničkom evropskom valutom prelio krizu i u druge države, te doveo u teškoće celu evrozonu“, dodao je Mrak. 

    On smatra da bi u tom slučaju došlo do efekta sličnog onome iz 2008, kad je krah američke banke „Leman Braders“ izazvao krizu u globalnoj ekonomiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE