Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hladnoća desetkovala grožđe

    Temperatura, koja se spuštala i do minus 30 ostavila je značajnog traga na osetljivijim, stonim i autohtonim sortama vinove loze, posebno u vinogradima u ravničarskim predelima, upozoravaju stručnjaci.
     
    Razmere štete, prema rečima dr Nade Korać, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, još se utvrđuju, ali sigurno je da je izloženost temperaturi nižoj od minus 28, kobna za sve delove čokota koji nisu prekriveni zaštinim slojem snega.

    Na niske temperataure, kako objašnjava Koraćeva, posebno su osetljivi oni vinogradi, koji su u ravničarskim krajevima, odnosno, na nadmorskim visinama nižim od 130 metara. Oni, u višim krajevima, zahvaljujući konfiguraciji terena, ali i izloženosti samih vinograda lakše su se izborili sa hladnoćom.

    – Za vinograde su kritične sve temperature ispod -20 stepeni – ističe Koraćeva. – Onda stradaju ne samo pupoljci, već i jednogodišnji lastari, a dešava se da izmrznu i višegodišnji delovi stabla, odnosno, čokota. Kada temperataura premaši -28, nema drugog rešenja, nego da se čokot seče do korena, i da se čeka nekoliko godina, do novog roda.

    Niske temperataure, dodaje Koraćeva, najbolje podnose sorte od kojih se dobijaju visokokvalitetna i kvalitetna vina, pre svega rajnski rizling, kaberne sovinjon, traminac, a i sorte koje je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu razvijao upravo za niske temperature – petra, panonija…

    – Sigurno je da će rod grožđa ove godine biti manji – kaže Koraćeva. – Sigurno je i da će mnogi vinogradari, oko Subotice, Temerina, i u ostalim ravničarskim krajevima, morati da čekaju nekoliko godina na novi rod. Prave razmere štete, ipak, videćemo, kada dobijemo uzorke iz svih vinorodnih krajeva.

    Laslo Boni, vinogradar i vinar iz Subotice, koji, na oko pet hektara, u sistemu guste sadnje, gaji 45.000 čokota, ističe kako je i on imao štete.

    – Mraz nam nije dobro došao, ali, mislim da ćemo prave razmere oštećenja videti tek kada krene vegetacija – kaže Boni. – Kada počne vegetacija, znaćemo kako i šta dalje da radimo, ali već je izvesno da će grožđa biti manje.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE