Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Studenti posle dvadeset godina dobili novi meni

    Na studenskoj trpezi ubuduće će biti 357 jela! U tanjiru više mesa, jaja, viršli, svežeg povrća i voća. Isto će se jesti u svim studentskim restoranima – u Beogradu, Novom Sadu, Kosovskoj Mitrovici, Somboru, Boru, Nišu, Kragujevcu i Subotici.
     
    Ministarstvo prosvete i nauke usvojilo je pravilnik o ishrani u studentskim i učeničkim domovima, koji se od ove školske godine primenjuje u celoj Srbiji.

    Restorani se još uhodavaju, ali nova jela već su se našla na meniju.

    – Studenti su se pre žalili da im je malo mesa u porciji, pa je ona sa sto povećana na 120 grama, ili za 30 odsto ako je meso sa kostima – kaže za ”Novosti” Srđan Janković, pomoćnik direktora za ishranu u ”Studentskom centru Beograd”. – Ranije su za doručak dobijali dva jajeta ili dve viršle, a sada su u tanjiru po tri komada. Prvi put uvedeni su sveža pastrmka i šaran.

    Za trećinu su povećane i porcije svežih salata, a bogatija je i ponuda voća. Ranije su akademci mogli da biraju između jabuka, pomorandži i banana, a sada će u menze stizati i mandarine, kivi, grožđe, šljive… Raznovrsnija je i ponuda peciva.

    Dobro je, objašnjava naš sagovornik, što je pravilnik izmenjen, jer je stari pisan pre skoro 20 godina. Ishrana je raznovrsnija, mada postoje i jela koja je teško spremiti u predviđenim porcijama. Neće biti lako, kaže, podeliti grožđe na tačno 200 grama, koliko sleduje studentu.

    – U pravilniku, koji nam je poslalo Ministarstvo imamo, na primer, i karađorđevu šniclu. Ali, nemoguće je napraviti je tako da teži samo 120 grama – kaže Janković.

    On kaže da nema potrebe da akademci razmišljaju da li je u nekom restoranu bolja ili lošija hrana. Svi se pridržavaju istog jelovnika, po danima, a i prema sezoni.

    Isti meni važi i za učeničke domove, s tim što su za decu mlađeg uzrasta manje porcije. Kuhinje i restorani polako uvode jela predviđena pravilnikom, da bi do kraja školske godine imali svih 357 u ponudi.

    Ali, i pored novih recepata i specijaliteta – u menzi se tradicionalno najbrže razgrabi bečka šnicla sa pomfritom!

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE