Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pedeset metara kolača

    Pune korpe vanilica, salčića, šapica, štanglica, čuvenih sremskih štrudli s makom i orasima stigle su u sportsku halu u Rumi, gde je održana čuvena priredba „Sremski kolač“, s trpezom dugom preko pedeset metara, na kojoj su vredne Sremice iz 40 udruženja žena izložile stare tradicionalne sremačke kolače, koje žele da otrgnu od zaborava.
     
    I uz kolače izložile su, zajedno sa sremskim pekarima, slavske kolače, specijalno modelirane i pečene, s medom ili bez meda.

    U sportskoj hali u Rumi osma priredba „Sremski kolač“ dovela je po lepom i sunčanom vremenu veliki broj gostiju iz Srema, ali i Novog Sada i Beograda, koje je u Rumu privukao miris domaćih kolača.

    Bila je to najveća degustacija kolača kakva se ne pamti na ovim prostorima, a žene su zadovoljne dobrom posetom, a ovog puta i prodajom kolača. Uz sremske domaćice svoje proizvode izložili su i učenici Poljoprivredne škole iz Rume – prehrambeni odsek, budući pekari, a đaci Rumske gimnazije iskoristili su trenutak da s kolačima, koje su spremale učenice, njihove majke i bake počnu i obeležavanje stotinu godina postojanja ove ustanove.

    – Sve na trpezi je za probu, da gosti osete kakve smo majstorice – kaže Cica Janković, iz sela Jamena, na samoj tromeđi između Srbije, Hrvatske i Bosne – Uzmite ove s medom i orasima, ukusni su, slatki, a i pomažu muškima…

    Zorica Mrkšić je zajedno s drugaricama potegla put iz Srpskog Itebeja, da pokaže kako Sremice nisu jedine kolačarke. Tu je i litra rakije, da se proba „domaće zlato“.

    Jedina ekipa koja je za šefa kolačara imala muškarca bila je iz Udruženja žena iz Deča. Reč je o seoskom pekaru Lazaru Miškoviću za koga tvrde da je nenadmašan majstor u spremanju slavskih kolača.

    – Znam ja i druge kolače da pravim, zato me ove žene zovu šefom, no da popijemo mi po jedno dobro sremsko vino, a za recepte za kolače ćemo lako – dobacuje Lazar.

    Organizator priredbe, vlasnik agencije „Panonijaturist“ iz Rume Petar Dimitrijević, prezadovoljan je odzivom udruženja žena, ali i gostima koji su došli na ovu najveću degustaciju kolača.

    – Ruma je danas najslađi grad u Sremu. Stotine i stotine gostiju su prošle kroz halu, lepo vreme je dodatni stimulans, a ove žene zlatnih ruku su prezadovoljne svojim predstavljanjem – kaže Dimitrijević.

    Međutim, primetili smo da su se ove godine i političari, pokrajinski i sremski, našli na „Sremskom kolaču“, mada prethodnih godina nisu baš mnogo viđani na ovakvim priredbama.

    – Žele da ih vidimo, trebaju im glasači, ne verujem da su zbog mojih medenjaka i bakinih kolača došli baš danas, a lane ih nije bilo – kaže Milena Đukić i nudi nas svežim slatkim vanilicama i sitnim kolačima od 30 „fela“, kako kaže.

    A popodne, kada su tamburaši oglasili fajront ove velike degustacije kolača, od prevelike trpeze gotovo da nije ostalo ništa. Gotovo svi izloženi primerci su pojedeni, a opšta ocena zadovoljnih posetilaca, ali i izlagača bila je da je priredba veoma uspela i da dogodine mora biti još bolja.

    Za one koji su više degustirali vino i rakiju bilo je i slanih kolača, a na samom ulazu organizator je postavio trpezu s hlebom, mašću od zasavičke mangulice i mlevenom paprikom. Da se gosti podsete kako se nekad uz rakiju mezilo, „leba, masti i mlevene paprike“.

    Tamburaši, šereti nisu zaboravili da goste dočekaju, ali i isprate čuvenim bećarcem: „Pečem štrudlu sedam kila germe, sedam konja vuče je iz rerne“.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE