Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bor: Kanađani ulažu još 25 miliona dolara

    Kanadska kompanija „Avala Resources“ investiraće dodatnih 25 miliona dolara kako bi, do sredine godine, okončala geološka istraživanja u okolini Žagubice, u potrazi za zlatom, najavio je Džejms Krombi, predsednik i izvršni direktor.


    – Naš je cilj da izbušimo još najmanje 180.000 metara na istražnim poljima „Bigar“, „Korkan“ i na kraku Peštar – objašnjava Krombi. – Veoma smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima, pa s pravom očekujemo otvaranje rudnika zlata na ovim prostorima i unapred se radujemo saradnji sa državom Srbijom.

    Predsednika „Avale“ posebno su oduševila inicijalna istraživanja na „Bigaru“, gde je – posle 140.000 analiza i probijenih gotovo 50.000 metara u 195 bušotina – ustanovljen sadržaj zlata od 1,7 do čak 9,46 grama po toni. Podsetimo, ležišta u kojima ima do dva grama ovog plemenitog metala po toni rude, smatraju se ekonomski isplativim.

    Istovremeno, geolozi Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“, analizirajući sadržaj jedne bušotine na mestu zvanom Kriveljski kamen, iz sastava RTB, utvrdili su sadržaj zlata od čak 36,6 grama, te srebra od 170 grama po toni, a Blagoje Spaskovski, generalni direktor borske kompanije, kaže da je u jednom „proslojku“ od tri metra, u istoj bušotini, ustanovljen neverovatan sadržaj zlata – od 165 grama po toni.

    – Odmah smo na to mesto dopremili dve garniture i nameravamo da tu izradimo bar 30.000 metara bušotina, kako bismo tačno ustanovili geološke rezerve – naglašava Spaskovski. – Na Kriveljskom kamenu sadržaj bakra na površini iznosi čak 0,45 procenata, što ukazuje na to da na većim dubinama sadržaj crvenog metala u rudi definitivno raste. Inače, mi sada eksploatišemo rudnike koji u sebi imaju najviše 0,25 odsto bakra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE