Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Petrović: Unapredićemo rasni sastav grla

    Stočarstvo trenutno čini samo 30 odsto poljoprivredne proizvodnje, a cilj je da to učešće bude duplirano i da dostigne nivo od bar 60 odsto. Tome bi, između ostalog, trebalo da doprinese i nedavno postignut dogovor o saradnji između Kanade i Srbije. Procenjuje se da će to unaprediti proizvodne kapacitete u srpskom stočarstvu. 


    – Srbija se u ovom trenutku suočava sa manjkom visokokvalitetne stoke, pa bi rasni sastav grla trebalo da bude promenjen što je pre moguće. To je veoma složen i komplikovan proces, ali će potpisivanjem Memoranduma i stvaranjem formalnog okvira za unapređenje saradnje taj proces biti ubrzan – izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva i trgovine Dušan Petrović, koji je prošle nedelje sa ambasadorom Kanade u Beogradu, Romanom Vaščukom, potpisao Memorandum o razumevanju.

    Prema njegovim rečima, zahvaljujući tom dokumentu (Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede potpisan je između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva za poljoprivredu i hranu Kanade) Srbija će unaprediti proizvodne kapacitete u stočarstvu, pre svega, kroz unapređenje rasnog sastava grla s obzirom na to da „Kanada ima izuzetno kvalitetnu produkciju dobrog genetskog materijala u stočarstvu“. Unapređenje i povećanje kapaciteta doprinelo bi i povećanju proizvodnje mesa, mleka i jaja.

    – Suština ovog Memoranduma jeste uspostavljanje formalnog okvira koji će omogućiti svim nadležnim institucijama u Srbiji da uspostave adekvatnu saradnju sa odgovarajućim kanadskim institucijama. Institut za stočarstvo u Zemunu biće referentna ustanova u Srbiji koja će sa kanadskim institucijama ostvariti saradnju u pogledu unapređenja genetskog materijala – naglasio je Petrović, koji je podsetio da je Kanada u prethodnih četiri do pet godina investirala značajna sredstva koja su doprinela unapređenju genetskog materijala u Srbiji i da je iz te zemlje 2008. i 2009. godine uvezen veliki broj steonih junica.

    Kanadski ambasador Vaščuk istakao je da ta zemlja prepoznaje potencijal Srbije kao proizvođača visokokvalitetne hrane za zemlje u okruženju i Evropi, zbog čega želi da pomogne u unapređenju njenog proizvodnog kapaciteta u govedarstvu, proizvodnji mleka, svinjarstvu, kao i ostalim oblastima stočarstva.

    – Kanada je uvidela da kompanije i poljoprivrednici iz Srbije pokazuju sve veći interes za našu visokokvalitetnu tehnologiju i opremu za stočarstvo. Tamo gde postoji tražnja, mi imamo ponudu. Kanada je do sada u taj sektor u Srbiji direktno investirala 10 miliona evra, što je omogućilo ukupan obrt od 60 miliona evra – rekao je Vaščuk.

    U strukturi stočarske proizvodnje u Srbiji, prema nekim podacima, govedarstvo učestvuje se oko 42 odsto, svinjarstvo sa 38 odsto, živinarstvo sa 12 odsto. Stočarstvom se u Srbiji bavi oko 700.000 gazdinstava, koji čine oko 55 odsto od ukupnog broja domaćinstava, i ono donosi približno 40 odsto bruto društvenog proizvoda poljoprivrede. Stanje stočarstva, ocenjuju stručnjaci, jeste nepovoljno jer broj grla svih domaćih životinja konstantno opada. Uporedo sa padom broja grla prethodnih godina došlo je do pada i u samoj proizvodnji, naročito u proizvodnji mesa.

    Problemi u agraru sa kojima se Srbija godinama suočava nisu na pravi način rešeni pa zbog toga stočarska proizvodnja decenijama opada. Da bi pomenuti problemi bili rešeni na adekvatan način, potrebno je doneti odgovarajuću strategiju sa predloženim merama koje moraju biti dugoročne i aktuelne za duži period. Poslednjih godina nezadovoljavajuće stanje u stočarskoj proizvodnji polako se menja u pozitivnom smeru zahvaljujući, pre svega, podsticajnim merama Vlade Srbije.

    Prema podacima Privredne komore Srbije, broj stoke u Srbiji u poslednje dve decenije opadao je po godišnjoj stopi od tri do četiri odsto. Proizvodnja mesa pala je sa 600.000 na 457.000 tona, a godišnja potrošnja po stanovniku sa 65 na 34 kilogram. Osnovni uzroci ovako nepovoljnih kretanja, napominju u PKS, nalaze se u nerešenom pitanju finansiranja ove važne kapitalno intenzivne delatnosti poljoprivrede, gubitku tržišta i odsustvu bilo kakvih strateških rešenja koja bi doprinela da se nepovoljna kretanja u stočarstvu zaustave.

    Početkom 2010. broj goveda bio je manji za 6,4 odsto u odnosu na isti period 2009, odnosno za 63.962 grla. Istovremeno, broj krava i steonih junica opao je za 4,1 odsto ili za 25.169 grla. U PKS navode da je broj svinja manji za 3,9 odsto ili za 142.262 grla, tako da u oborima ima ukupno 3.488.738 grla. Pre dve godine bilo je i 1,4 miliona ovaca, odnosno 1,9 odsto manje u odnosu na godinu ranije. I živina je 2010. zabeležila pad od 11,7 odsto. Najnepovoljnija situacija registrovana je kod priplodne stoke i zato je svaka mera u pravcu zaustavljanja daljeg pada – dobrodošla. Saradnja sa Kanadom, koja je i dosad bila odličan partner srpskoj poljoprivredi, je korak dalje ka unapređenju stočarstva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE