Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Scena Ateljea 212 zvaće se Petar Kralj

    Scena Ateljea 212 uskoro će dobiti ime jednog od najvećih umetnika ove kuće – Petra Kralja.
     
    Na predlog ansambla i dela kulturne javnosti, Upravni odbor Ateljea u utorak je usvojio odluku o imenovanju, pa će se dosadašnji Teatar u podrumu, od 18. maja i manifestacije “Mucijevi dani”, nazvati Scena “Petar Kralj”. Tako će posle Narodnog pozorišta (koje je prvo imenovalo malu scenu imenom glumačkog velikana Raše Plaovića), Jugoslovenskog dramskog (Ljuba Tadić), Zvezdara teatra i BDP (Danilo Bata Stojković i Rade Marković) i Atelje 212 dati jednom od pozorišnih prostora ime svog glumačkog barda. Uostalom, ko se još na pomen ove scene ne seti upravo Petra Kralja i njegovog legendarnog Tole Manojlovića, kojem je više od četiri decenije na tom mestu udahnjivao umetnički život.
     
    – Petar je igrao Tolu i pre nego što je mala scena otvorena: prvo izvođenje je bilo u gornjem foajeu – kaže u izjavi za naš list njegova kćerka Milica. – Slučaj je hteo da i njegova poslednja premijera bude u istom prostoru, “Matica” Gorana Petrovića. Bio je glumac koji nikada nije pravio razliku između velike i male scene, podjednako je uživao igrajući na obe. Živimo u vremenu kada se sve vrednosti brzo zaboravljaju, a ovo je način da se njegovo ime sačuva. I to me raduje.
     
    Svetlana Bojković, čest partner na sceni (pa i u pomenutoj “Matici”) i jedan od najbližih prijatelja našeg velikana, bila je i među inicijatorima imenovanja scene Petrovim imenom na “Mucijevim danima”. Lep povod i način da se dvojica umetnika koji su stvarali istoriju ovog teatra “sretnu”: dugogodišnji upravnik i reditelj Ljubomir Muci Draškić i glumački prvak Petar Kralj:
     
    – I velika scena mogla je dobiti ime Petra Kralja, ali nevažno je da li je velika ili mala. Bio je veliki glumac koji je stvarao čaroliju i u Narodnom pozorištu, i u Jugoslovenskom dramskom, i na Crvenom krstu, i na Lovrijencu… Zaslužio je da se svaki prostor po njemu nazove. Uz pisca i samog junaka, “Živeo život Tola Manojlović” bio je i Perin autorski rad. Ta činjenica je i najveća kopča sa ovom scenom, na kojoj je sjajno igrao i “Noć Tribada”, Strindberga, kao i neke druge velike uloge. Pa, i poslednju u “Matici”. 

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE