Japanski cunami odvukao smeće do SAD - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Japanski cunami odvukao smeće do SAD

Japanski cunami od marta prošle godine, koji je nastao usled zemljotresa snage devet stepeni, povukao je u Tihi okean između tri i četiri miliona tona otpada nastalog od uništenih pristaništa i kuća, a jedan deo toga je, kako se veruje, stigao do obala SAD.
 
Naučnici veruju da okeanske struje nose jedan deo drvenih greda, frižidera, ribarskih čamca i ostalih objekata preko Pacifika u pravcu SAD.
 
Nikolaj Maksimenko, stariji istraživač i stručnjak za okeanske struje sa Univerziteta na Havajima, smatra da bi između jednog i pet procenata jedne do dve tone otpada koje su još u okeanu mogao stići do Havaja, Aljaske, Oregona, Vašingtona i Britanske Kolumbije. Veruje se da je nešto od toga već stiglo do obala SAD – poput šest plovaka pronađenih na Aljasci za koje se veruje da potiču iz japanskih farmi za uzgajanje školjki.
 
Ostaje, međutim, pitanje šta od ogromne količine đubreta pluta po okeanu a koliko je toga u međuvremenu potonulo, kažu stručnjaci. Na primer, nije jasno hoće li frižideri doplutati do SAD, s obzirom da se katastrofe poput one koja je zadesila Japan ne dešavaju često, pa ima malo repera za poređenje i eventualno predviđanje.
 
Kompjuterski modeli, koje je osmislio Havajski univerzitet, ukazuju da je otpad vrlo široko raspršen po okeanu – ima ga kod istočne obale Japana, ali i na nekoliko hiljada kilometara severno od Havajskih ostrva.
 
Prema rečima istraživača, zbog ovakve raspršenosti plutajućeg đubreta teško je sada pratiti ga satelitski.

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE