Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Početkom marta ugovori o izgradnji 1.700 socijalnih stanova

    Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da će početkom marta ministarstvo zaključiti ugovore o izgradnji 1.700 socijalnih stanova u više gradova u Srbiji. Reč je o Kruševcu, Pirotu, Nišu, Čačku, Smederevu, Užicu, Zaječaru, Zrenjaninu, Kikindi, Kraljevu i Kragujevcu.

    U gradovima koji su već obezbedili infrastrukturno opremljene građevinske parcele, izgradnja bi trebalo da počne već početkom aprila, a od ukupnog broja stanova 1.200 će biti namenjeno za neprofitnu prodaju i 500 za neprofitni zakup, rekao je Dulić za „Danas“.

    On je podsetio da je, da bi se kupovina stanova učinila još povoljnijom, kroz Uredbu o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012. godini podignuta kreditna sposobnost kupaca i smanjene kamatne stope.

    Učešće koje plaćaju građani smanjili smo na pet odsto, pa 75 odsto od cene obezbeđuje banka, a ostatak država. Uslovi su takvi da je trenutno to najpovoljniji kredit na tržištu, kojim građani mogu trajno rešiti svoje stambeno pitanje“, kazao je Dulić.

    On je takođe podsetio da je pomenutom uredbom država dozvolila sabiranje plata bračnih drugova, pa je procenjeno da i građani sa prosečnim primanjima mogu da plate mesečnu ratu kredita. Uslovi koje uredba propisuje su da je korisnik sredstava državljanin Srbije, da on ili njegov bračni drug ne poseduju u vlasništvu stambeni objekat u celosti, nemaju stambeni kredit, mesečna zarada da im ne prelazi maksimalan neto iznos od 150.000 dinara pojedinačno, starosna granica korisnika kredita je 70 godina života za otplatu poslednje rate, naveo je Dulić.

    „Dakle, država je pomogla olakšanjem uslova, smanjenjem učešća i podizanjem starosne granice“, istakao je on. Dulić je najavio da će prvi objekti na lokaciji bivše kasarne „Stepa Stepanović“ na Voždovcu biti završeni na proleće, tako da se useljenje prvih 500 stanova očekuje početkom maja.

    Prema njegovim rečima, na toj lokaciji je Građevinska direkcija Srbije do sada prodala skoro 1.600 stanova, dok je još oko 150 u proceduri sklapanja ugovora, od 2.400 stanova, koliko ih je bilo pušteno u prodaju do ovog trenutka.

    „Podatak da je Građevinska direkcija u ovoj fazi gradnje prodala stanove u vrednosti od oko 100 miliona evra, u vreme ekonomske krize koja je pogodila tržište nekretnina u celom svetu, najbolje govori o tome da su kupci prepoznali svoj interes da u pomenutom naselju reše svoje stambeno pitanje“, rekao je Dulić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE