Opasne proteze za kukove

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Opasne proteze za kukove

  Više stotina hiljada pacijenata u svetu moglo bi da bude izloženo većem nivou toksičnih metala u organizmu izazvanom defektnim protezama za kukove, jer ta opasnost nije bila poznata kada su im proteze ugradjivane, objavili su Britanski medicinski časopis – BMJ (British Medical Journal) i BBC.
   
  I francuski dnevnik “Figaro” je objavio da su proteze za kukove ASR, čiji je proizvodjač DPO (DePuy Orthopaedics) – filijala američke kompanije “Džonson end Džonson”, povučene s australijskog i američkog tržišta 2009. godine, ali je nastavljeno sa prodajom u Francuskoj do jula 2010. godine. 

  Te proteze predstavljaju kombinaciju metal na metal, čija je prednost što je otpornija od drugih kombinacija na bazi keramike, ali je opasnost da trljanjem materijala dodje do oslobadjanja metalnih jona, preneli su francuski mediji. 

  Proteze za kukove, kao i implantati za dojke, vode se kao medicinski dispozitivi i ne podležu istim propisima (kriterijumima koje treba da ispune) kao i lekovi za lansiranje na tržište.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE