Severna Koreja pristala na nuklearni moratorijum

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Severna Koreja pristala na nuklearni moratorijum

  Severna Koreja je pristala da obustavi svoj program obogaćivanja uranijuma i prihvatila moratorijum na nuklearne testove, kao i testove raketa dugog dometa, saopštile su u sredu SAD.

  Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland dodala je da je Pjongjang pristao da dozvoli inspektorima Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da kontrolišu i nadgledaju sprovodjenje moratorijuma na obogaćivanje uranijuma i potvrde onesposobljavanje nuklearnog reaktora u Jongbionu.

  Kako je navela Nuland, predstavnici Vašingtona i Pjongjanga sastaće se i da finalizuju detalje predloženog paketa pomoći Severnoj Koreji od 240.000 tona hrane, jer ta zemlja ima hronične probleme sa nestašicom hrane.

  Severna Koreja je objavila slično saopštenje u Pjongjangu.

  Neimenovani portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova naveo je u saopštenju koje je prenela državna novinska agencija da je Pjongjang pristao na nuklearne moratorijume, kao i da dozvoli inspektorima UN da nadgledaju njihovo sprovodjenje “kako bi se održala pozitivna atmosfera u razgovorima SAD i Severne Koreje”.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE