Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bugarska snizila cene za više od 3000 lekova

    Premijer Bugarske Bojko Borisov najavio je da će bugarski farmaceutski prizvođaći u naredne dve nedelje sniziti cene više od 3.000 lekova.
     
    “Proizvođači će ponuditi druge cene za više lekova što će omogućiti svakome kome je potrebno da dođe do leka”, rekao je bugarski ministar zdravstva Stefan Konstantinov nakon sastanka sa proizvođačima lekova.
     
    On je rekao da će cene koje će proizvođači ponuditi biti i do 50 odsto niže, kao i da farmaceutske kompanije treba da usaglase cene od pre dve, tri godine kada su lekovi bili duplo jeftiniji.
     
    Kostadinov je dodao da će biti pripremljene uredbe koje će odrediti mininalne cene lekova koji se prodaju u zemlje van EU.
     
    Bugarski premijer smenio je pre 10 dana zamenicu ministra zdravlja Gerganu Pavlovu, jer, kako je obrazložio, nije objasnila zašto je Sofija dozvolila da lekovi budu jeftiniji u Srbiji.
     
    “Ona nije objasnila kako se formiraju cene lekova i zašto smo dozvolili da su neki lekovi jeftiniji u Srbiji, nego u Bugarskoj”, rekao je Borisov.
     
    Pavlova je na mesto zamenika ministra imenovana u aprilu prošle godine, a pre toga bila je službenik najveće bugarske farmaceutske kompanije “Sofarma”.
     
    Prema istraživanju bugarskih medija, “Sofarma” prodaje i po nekoliko puta skuplje lekove u Bugarskoj u odnosu na Srbiju i Tursku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE