Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Beogradu godišnje 8000 novoobolelih od raka

    U našoj zemlji godišnje se dijagnostikuje više od 33.000 novih slučajeva oboljevanja od raka, a samo u Beogradu otkrije se oko 8.000 novoobolelih.

    U Srbiji od raka godišnje umre oko 21.000 ljudi, a u glavnom gradu više od 4.600 muškaraca i žena.
     
    Tokom poslednjih deset godina broj obolelih od malignih tumora u Beogradu je porastao za 16 odsto, pri čemu je prosečna starost obolelih žena oko 60, a muškaraca nešto više od 63 godine, saopštio je danas Gradski Zavod za javno zdravlje povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka.
     
    U grupi vodećih uzroka umiranja oboleli od raka nalaze se na drugom mestu, odmah posle bolesti srca i krvnih sudova.
     
    Polovina svih obolelih u Beogradu je starosti od 20 do 64 godine, a više od 80 odsto su stariji od 50 godina.
     
    Kod žena se najčešće dijagnostikuju maligni tumori dojke, zatim, debelog creva, grlića materice i pluća, a muškarci najčešće boluju od malignih tumora pluća, debelog creva, prostate, bešike i želuca, što su istovremeno vrste malignih tumora od kojih se u Beogradu najčešće umire.
     
    Iako se naša zemlja po učestalosti oboljevanja od svih vrsta malignih tumora nalazi u srednjem nivou vrednosti za zemlje Evrope, kada je u pitanju rak grlića materice Srbija je na vodećem mestu u Evropi.
     
    Stručnjaci smatraju da oko dve trećine svih malignih tumora nastaje pod uticajem faktora rizika na koje se može delovati, što pruža dovoljno prostora i mogućnosti za prevenciju.
     
    Najbolji način borbe je sprečavanje nastanka bolesti izbegavanjem uticaja poznatih faktora rizika koji su zapravo rezultat savremenog načina života među kojima su pušenje, nepravilna ishrana, gojaznost, fizička neaktivnost i konzumiranje alkohola.
     
    Obzirom da sprečavanje nastanka bolesti nije uvek moguće, veliki značaj imaju mere ranog otkrivanja bolesti, što se obezbeđuje redovnim odlascima na takozvane preventivne preglede.
     
    Među njima su test na skriveno krvarenje u stolici (za muškarce i žene starije od 50 godina), redovni ginekološki pregledi najmanje jednom godišnje, klinički pregled dojki (za žene starije od 30 godina), mamografski pregled (za žene starije od 45 godina) i sistematski pregledi kod izabranog lekara.
     
    U ranom otkrivanju malignih bolesti koristi se metoda skrininga koja omogućava da se u toku redovnih preventivnih pregleda otkrije bolest kod osoba kod kojih još nije došlo do razvoja simptoma i znakova bolesti.
     
    Tri najbolje prihvaćena i preporučena skrininga su skrining za rak dojke, grlića materice i debelog creva, lokalizacije koje su među najčešćim u obolelih na našim prostorima.v

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE