Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (VIDEO) U Londonu izložba povodom 50 godina filmova o Džejms Bondu

    Pedeset godina nakon što je snimljen film „Dr.No“, prvi film o fiktivnom britanskom špijunu Džejms Bondu sa Šonom Konerijem u glavnoj ulozi, londonski Barbican centar u julu otvara izložbu u kojoj će pokušati pružiti „pogled iznutra“ u svet dizajna i stila najuticajnijeg svetskog filmskog brenda.

    Zamišljena kao posveta umetnosti i umešnosti koja stoji iza filmova o poznatom tajnom agentu snimljenim po romanima britanskog književnika Jana Fleminga, izložba „Designing 007: Fifty Years of Bond Style“ (Dizajniranje agenta 007: 50 godina Bondovog stila) koja se otvara 6. jula u tome centru, najavljena je kao „multi-čulno iskustvo“ koje će javnosti predstaviti 50-godišnju istoriju Bondovih ‘gadgeta’, filmskih scenografija, kostima i automobila, kao i skice, crteže i modele na temelju kojih su izrađeni.

    „Filmovi o Bondu su remekdela filmske umetnosti. Oni jesu blokbasteri ali su istovremeno odlično napravljeni. Ovo je izložba snažnog kulturnog konteksta koja se bavi ‘nevidljivim’ Bondom, u kojoj ćemo napraviti nešto što još niko nije: pokazati celovit kreativni proces koji stoji iza tih filmova“, rekla je o izložbi njen kustos, Bronvin Kosgrejv za britanski Guardian.

    Kako se navodi u najavi izložbe na mrežnim stranicama centra Barbican, izložba „Designing 007“ istražuje „umešnost koja stoji iza zvezda s ekrana, tajne službe i zločinaca, kostima i procesa njihova nastanka, dizajna scenografije i produkcije, automobila, Bondovih tehničkih pomagala i specijalnih efekata, grafičkog dizajna, egzotičnih lokacija i ostalog. Biće tu i razna Bondova prevozna sredstva kojima se Bond koristi – brod, snowmobile, ali i Aston Martin DB5 bez koga, kako ističe Kosgrejv, izložba o Bondu ne bi bila potpuna. Izložba je ostvarena u saradnji sa kompanijom Eon Productions, producentskom kućom koja stoji iza Bondovih filmova i koja je njenoj autorki omogućila celovit pristup svojim arhivima, a obuhvataće sve Bondove filmove, od prvoga „Dr. No“ iz 1962., do najnovijeg 23. po redu „Skyfall“, koji izlazi krajem ove godine, 26. oktobra.

    Kao neke od najzanimljivijih eksponata Barbican najavljuje tehnička pomagala i oružje koje su za Bonda i njegove zle protivnike osmislili stručnjaci za specijalne efekte Džon Stirs, Sid Kejn i Kris Korbold, kao i brojne scenske rekvizite, knjige snimanja produkcijskih dizajnera Kena Adama i Pitera Lamonta i razne kostime.

    Među eksponatima će se naći i kupaće gaće koje je Danijel Krejg nosio u filmu „Casino Royale“ (2006.), bogati scenski rekviziti vodećih holivudskih kostimografa i velikih modnih imena kao što su Georgio Armani, Brioni, Roberto Cavalli, Tom Ford, Givenchy, Frida Đanini iz kuće Gucci, Douglas Hayward, Rifat Ozbek, Jenny Packham, Miuccia Prada, Oscar de la Renta, Anthony Sinclair, Philip Treacy, Emanuel Ungaro i Donatella Versace.

    Izložba će biti otvorena do 5. septembra, nakon čega se u sklopu trogodišnje turneje seli u Toronto, u Kanadu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE