Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šoškić: Javni dug može i preko granice

    Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da se, prema procenama centralne banke, javni dug Srbije nalazi oko ili blago iznad granice definisane Zakonom.
     
    Zakonom o budžetskom sistemu granica je na 45 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda.
     
    Međutim, on kaže da ta granica ne znači „da je tu postavljena da se nipošto ne može preći. Ona se može preći, ali u kratkom roku i uz obavezu formiranja jednog vrlo ozbiljnog plana povratka javnog duga u zacrtani okvir“.
     
    Šoškić navodi da je „to nešto što naša zemlja mora da učini u narednom periodu, to je deo Zakona o budžetskom sistemu i ono što se nekada gubi iz vida, to je da rešavanje problema zemlje kao što je naša ne može biti u tome da se nastavi sa podizanjem javnog duga“.
     
    Prema njegovim rečima, ubrzani rast javnog duga pre ili kasnije doveo bi do jedne vrste „tržišne kazne“, odnosno tržište bi samo po sebi procenilo da javni dug Srbije zahteva veću kamatnu stopu.
     
    Šoškić je ukazao da javni dug finansiran skupljim izvorima izaziva veće godišnje otplate, a s druge strane, ukoliko se to odrazi na kretanje deviznog kursa, kao posledica nižeg nivoa poverenja u našu zemlju, onda će devizna komponenta našeg javnog duga u odnosu na BDP da dodatno poraste.
     
    „Ako imate u vidu mogućnost da stopa ekonomske aktivnosti u našoj zemlji raste po stopi manjoj nego što smo ranije pretpostavljali, što znači i manje budžetske prihode, onda je sasvim jasno i opravdano bilo što je NBS u više navrata upozoravala da je potrebno da učinimo dodatni napor da dobijemo pozitivnu reviziju aranžmana sa MMF-om i da razmišljamo o alternativnim scenarijima koji će vrlo odlučno da zaustave prirast javnog duga naše zemlje u narednom periodu“, naveo je guverner.
     
    Šoškić je istakao da Srbija ne sme da izgubi iz vida da je poslednjih nekoliko godina prirast javnog duga bio izuzetno visok. „Mi smo počeli pre nekoliko godina sa odnosom javnog duga prema BDP-u koji je bio ispod 30 odsto, a sada smo praktično na granici onoga što je dozvoljeno Zakonom o budžetskom sistemu“, rekao je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE