Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U pripremi film o Desanki Maksimović

    U pripremi je film „Tražim pomilovanje ili velika tajna“ o najpoznatijoj srpskoj pesnikinji. Za sada nije poznato ko će da igra Desanku Maksimović.


    U februaru naredne godine navršiće se 20 godina od smrti poznate srpske pesnikinje Desanke Maksimović, što je i povod za pripremu filma posvećenog njenom životu i poeziji koji bi do tada trebalo da bude završen.
     

    Igrani film „Tražim pomilovanje ili velika tajna“ biće klasičnog dramsko-biografskog žanra, sa minimumom dokumentarnog materijala, a obuhvatiće skoro celi život pesnikinje.

    „Osnovna ideja o realizaciji filma o Desanki je da srpska prosveta i kultura odaju neizmernu počast pesnikinji, na način da ostane na korist budućim generacijama mladih i koji će im biti od pomoći da saznaju i zavole njeno ogromno pesničko delo“, rekao je scenarista Miloš Paramentić, a prenosi „Politika“.

    Film će režirati Milorad Milinković, autor filmova „Mrtav ladan“, „Potera za sreć(k)om“ i „Zduhač znači avantura“, a snimanje bi trebalo uskoro da počne.

    Desanka Maksimović, rođena 16. maja 1898. godine u Rabrovici kod Valjeva, bila je pesnikinja, profesorka književnosti i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Preminula je 11. februara 1993. godine u 95. godini u Beogradu, a aahranjena je u rodnoj joj Brankovini kod Valjeva.

    Čuvši za streljanje đaka u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine, pesnikinja je napisala poemu „Krvava bajka“ koja svedoči o teroru okupatora nad nedužnim narodom u Drugom svetskom ratu.

    Najčešći motiv u poeziji Desanke Maksimović bila je ljubav, a njena reč, odnos prema svetu i filozofija i sami su bili pesničke prirode. Njeno osnovno pesničko geslo bilo je da poezija treba da bude razumljiva, jasna, iskrena, otvorena prema čoveku i životu.

    Mnoge njene pesme predstavljaju poziv ljudima da budu dobri, plemeniti, ponositi, postojani, da poštuju ljude drugačijih uverenja i načela, mišljenja, boja i vera, i da budu strogi prema svojim manama kao i prema tuđim.

    Njena poezija, pripovetke, romani, knjige za decu prevođeni su na mnoge jezike, a pojedine pesme nalaze se i u svetskim antologijama poezije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE