Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srem: Nektarine zbog leda već obrane

    Voćari iz Srema ovih dana sumnjičavo vrte glavama pribojavajući se posledica izmrzavanja vinove loze, jabuka, bresaka, kajsija i krušaka tokom februarskih ledenih dana.


    Padine Fruške gore, na sremskoj strani, vekovima donose dobrobit proizvođačima grožđa, vina i voća. Poslednjih godinapovećanom tražnjom na domaćem i inostranom tržištu nikle su i nove plantaže. Ali ovogodišnji februar ostavio im je – muku. Izuzetna hladnoća i temperature i do 20 stepeni Celzijusa ispod nule ostavili su teške posledice.

    – Ove zime bilo je teško. Posledica izmrzavanja sigurno ima – kaže banstolski vinogradarski vuk Vasa Jocić, koji Frušku goru od Sremskih Karlovaca do Inđije poznaje kao svoj džep. – S prvim pravim otopljenjem, u nekoliko uzastopnih sunčanih dana i posle rezidbe biće poznate posledice.

    Deo Fruške gore poznatiji kao Banstol najvećim delom je po vinogradima. Više desetina hiljada hektara vinograda proteže se od Sremskih Karlovaca, preko Čortanovaca i Karlovčića, sve do Beške i Maradika. Sibirski februar desetkovao je zasade na otvorenom, na samom vrhu jedine vojvođanske planine. Prema sadašnjim procenama, najveća oštećenja pretrepeli su vranac i slankamenka, a najmanje hamburg i moldavka.

    Ove zime nešto bolje su prošli voćari iz Sremske Mitrovice, Rume i Iriga koji se bave uzgojem jabuka, krušaka i bresaka. Većim delom, njihovih 20.000 hekatara voćnjaka, pre svega u dolinama planine, ostali su zaštićeni od vetrova i golomrazice, koji su najveći neprijatelji za uzgajivače voća.

    – Prve analize, provera cvetnih pupoljaka rodnih grana jabuka i krušaka, pokazuju neznatna oštećenja – proverio je Milan Marković iz Neradina, koji pod voćem ima 17 jutara oranica. – Nešto veća oštećenja primetna su kod breskve nektarine.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE