Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    CG: Od velikih investitora luksuznih kompleksa ostale samo slike

    Pompezni novinski naslovi o brojnim velikim stranim investitorima zainteresovanih za gradnju velelepnih objekata u Crnoj Gori nisu bili retkost pre nekoliko godina. Od ideje Crne Gore kao elitne turističke destinacije ostale su samo brojne kompjuterske animacje, pišu Vijesti.
     
    Sve je počelo 2007. godine. Nakon što su prvi strani investitori na primorju isplatili ozbiljnije sume za kupovinu zemljišta, počelo je da se priča i o velikim državnim projektima.
     
    Prva je na udaru bila Velika plaža. Na 12 kilometara ulcinjskog peska trebalo je da iznikne, kako su tada vlastodršci i investitori govorili ,,evropski odgovor na Dubai„.
     
     
    Tender je zvanično otvoren sredinom 2008, a pominjalo se da su u igri najmanje tri prestižne svetske kompanije, pa se licitiralo i imenima velikih hotelskih lanaca koji bi se tu mogli naći. Nekako najuporniji bio je mađarski Trigranit, iza koga stoji jedan od članova čuvene američke porodice Rotšild, kao i kanadski milijarder Piter Mank.
     
    Trigranit se uskoro pojavio sa projektom, kojim je bila predviđena izgradnja hotelsko-turističkog naselja sa apartmanima, restoranima, barovima, bazenima i sličnim sadržajima. Posebnu atrakciju trebalo je da predstavljaju dva hotela u dve staklene kule-bliznakinje.
    Tender je par godina i pokušaja kasnije poništen, a projekat je ostavljen “za neka bolja vremena”.
     
    Ista kompanija je, međutim, trebalo da gradi i u Podgorici. Pompezno je najavljivano da će Opština ponuditi na tenderu zemljište u blizini mosta Milenijum, na kome bi trebalo da se izgradi kompleks koji će sadržati hotele, tržni centar, pa čak i zgradu opere. Tender za izgradnju Milenijum city centra, čija se vrednost procenjivala na 250 miliona eura, propao je, a Podgorica ni danas nema operu.
     
     
    Da je po planu, ekskluzivni hotelski kompleks „Bolići”, za koji je prvi put kamen-temeljac položen još 2006. godine, i u koji bi trebalo uložiti oko 125 miliona eura, bio bi već otvoren.
    Na tabli pored gradilišta koja je postavljena 7. decembra 2009. godine piše da je rok završetka radova 28. februar 2012. godine. Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, Glavni grad želi da raskine ugovor sa kompanijom „Bolići“ jer je očigledno da su italijanski biznismeni probili sve rokove oko početka izgradnje hotela.
     
     
    Prostornim planom opštine Budva Buljarica je predviđena za izgradnju novog kompleksa sa oko 12,5 hiljada turističkih kreveta, od čega oko 10 hiljada u luksuznim objektima. Jedna francuska kompanija bila je zainteresovana da uloži 12,5 milijardi evra i izgradi deset hotela, luksuzne vile, pristanište za jahte, kazina, golf terene i druge objekte za zabavu..
     
     
    Od poznatih svetskih hotelskih brendova u Budvi danas nema ništa, a najave  izgradnje hotela Hilton, Radison, Dorchester, Kempinski, ostale su samo lepa maštanja.
     
    Vreme  kada su državni i partijski funkcioneri  kao svoju najveću dužnost videli dovođenje bogatih arapskih i ruskih investitora, kojima su nudili najlepše lokacije na budvanskoj rivijeri, odavno je prošlo, a atraktivnog hotela sa 27 spratova u obliku jedra na Zavali,  dve kule na  Slovenskoj plaži, Kempinskog na Smokvici, Šeratona u Bečićima, Hiltona nadomak Staroga grada, nažalost nema, zaključuju Vijesti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE