Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kikinda intenzivira primenu alternativnih i obnovljivih izvora energije

    Član Opštinskog veća zadužen za energetski menadžment i efikasnost Karolj Damjanov, saopštio je da se u kikindskoj opštini prati energetska efikasnost za svih 66 pravnih subjekata kojima se iz budžeta, delimično ili potpuno, plaćaju računi za struju.
     
    Damjanov je precizirao da se podaci o potrošnji i gubicima električne energije prate u javnim preduzećima, ustanovama kulture, mesnih zajednicama, školama i vrtićima. Pod „lupom“ je i javna rasveta:
     
    – U školama se, prvenstveno, konstantnim obnavljanjem stolarije i izolacije postiže ušteda toplotne energije. Posedujemo i studiju izvodljivosti za primenu biomase. Tokom prošle godine postavljena su dva solarna kolektora na krovovima novog Doma učenika i studenata i Sportskog centra „Jezero“. Sredstva za njihovu nabavku izdvojio je Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine – rekao je Damjanov i podsetio da se njihovom primenom u Domu učenika i studenata obezbeđuje uštedu energije od 30 do 40%.
     
    Solarni kolektori u Sportskom centru „Jezero“ koristiće se za zagrevanje sanitarne vode, a njihova primenu omogućiće uštedu između 60 i 70%. U planu je i druga fazu ovog projekta u SC „Jezero“, koja se odnosi na grejanje vode u zatvorenim i otvorenim bazenima. U pitanju je investicija vredna oko 3,5 miliona dinara:
     
    – Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine finansiraće ove godine nabavku još dva solarna kolektora. Planirano je da se postave na oba doma Gerontološkog centra. Narodna kuhinja Crvenog krsta u kojoj se pripremaju obroci i Opšta bolnica takođe bi trebalo da dobiju kolektore. Njihova primena obezbediće uštedu energije – navodi Damjanov.
     
    Prema njegovim rečima, i korišćenje geotermalne energije je izgledno jer su predstavnici lokalne samouprave imali nekoliko sastanaka sa čelnicima NIS-a. Damjanov najavljuje korišćenje naftnih bušotine koje su negativne, a imaju veliki geotermalni potencijal, i obećava da će se primena alternativnih i obnovljivih izvora energije u kikindskoj opštini intenzivirati u narednom periodu.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE