Za Srbiju i Hrvatsku svaki rezultat "blizu pozitivnog" je dobar - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za Srbiju i Hrvatsku svaki rezultat “blizu pozitivnog” je dobar

  Predsednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić kaže da je i za srpsku i za hrvatsku ekonomiju u 2012. svaki rezultat koji je „blizu pozitivnog“ dobar.
   
  Jurčić je istakao da su i Srbija i Hrvatska ekonomski vezane za EU, u kojoj se u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda od 0,5 odsto u proseku, u Nemačkoj nulti rast, a u Italiji pad od dva odsto, a te dve zemlje su najvažniji trgovinski partneri i Srbije i Hrvatske.
   
  Prema njegovim rečima, zbog toga ne može se očekivati rast tražnje iz inostranstva ni rast proizvodnje po tom osnovu, a domaća tražnja zbog pada zaposlenosti i iscrpljenih kreditnih mogućnosti takođe ne daje mogućnosti za rast.
   
  Povodom budućeg ulaska Hrvatske u EU i daljih ekonomskih odnosa sa Srbijom, Jurčć je ocenio da se ne mora očekivati velika promena u okviru trgovinske saradnje. On je podsetio da će uslovi trgovine biti pogoršani, jer će prestati da važi CEFTA sporazum, i pojaviće se određena carinska ograničenja posebno kod hrane jer Hrvatska neće moći da bilateralno uređuje odnose sa drugom državom.
   
  Međutim, prema rečima Jurčića, i do sada dve zemlje nisu trgovale zbog cena već zbog raspoloživosti proizvoda, i razlike u ceni nadoknadiće troškove carina posle ulaska Hrvatske u EU.
   
  On je naveo da će to uticati na poslovne rezultate kompanija koje učestvuju u trgovinskoj razmeni, jer će deo troškova carina biti prenet na teret njihovog profita.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE