Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Transplantaciju jetre ponovo u KCS?

    Direktor Uprave za biomedicinu dr Dana Mihailović izrazila je očekivanja da će, posle zastoja, u Kliničkom centru Srbije (KCS) krajem godine biti nastavljeno sa transplantacijom jetre.
     
    Mihailović je Tanjugu izjavila da iako oblast transplantacije kod nas još nije regulisana zakonom, u Srbiji se transplatacije pojedinih organa rade zahvaljujući, pre svega, znanju zdravstvenih radnika koji su metodama ovladali izučivši ih u pojedinim centrima. Ona je dodala da se transplantacija bubrega, koja je u Srbiji zaživela pre 35 godina, trenutno obavlja u pet zdravstvenih ustanova – transplatacija dece se radi u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, a kod odraslih u Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), Kliničkom centru u Nišu i Novom sadu.

    Prema rečima Mihailovićeve, transplatacija jetre se radi u tri centra i to u Novom Sadu, u VMA i Kliničkom centru Srbije (KCS), u kojem je prošle godine došlo do privremenog prekida u transplataciji jetre.

    „Nadam se da ćemo krajem ove godine probleme nastale u KCS prevazici i da će se zbog velikog broja grupisanja pacijenata na listi čekanja za transplataciju jetre program transplantacije tog organa osnažiti i ponovo sprovoditi“, kazala je Mihailović.

    Ona je ukazala da se za ovu godinu planira razvijanje programa transplatacije srca, pri čemu će svi pacijenti imati ista prava na lečenje, ali na osnovu medicinskih indikacija.

    Mihailović je rekla da je imenovana Komisija za transplataciju srca koja, kao stručno telo, ima ulogu da pomogne u ovim poslovima, a takodje su uspostavljeni i kriterijumi za stavljanja pacijenata na listu čekanja za transplataciju srca u okviru kojih su utvrdjeni prioriteti u dodeljivanju organa.

    Ona je objasnila da će se tom problematikom, znači invanzivnom kardiologijom i uopšte tom vrstom patologije baviti Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, Institut „Dedinje“, VMA i KCS koji će sačinjavati liste prioritetnih pacijenata za transplataciju srca.

    „Pored sačinjavanja listi, biće identifikovani i drugi kapaciteti u tim ustanovama kao što su opremljenost sala sa potrebnom opremom za kardiološke pacijente, a napravljena je i evidencija kadrova koji su prošli neophodnu edukaciju za obavljanje transplantacije srca“, istakla je Mihailović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE