Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Manastiri na Kosovu među pet najvažnijih svetih mesta

    Srpske svetinje na Kosovu uključene su među pet najvažnijih svetih mesta na Mediteranu. Manastiri na KiM proglašeni su bogomoljama od najvećeg značaja, sa Jerusalimom, Svetom Gorom, Mekom i Vatikanom.
     
    Ovo je odlučeno na skupu u sedištu EK u Briselu, kome je prisustvovao i Hoze Manuel Barozo, prvi čovek Saveta ministara EU. On je kazao da je važna potreba posebne zaštite svetih mesta i da ona treba da budu izvorište međukulturnog dijaloga, a ne konflikata.
     
    Kada budu završene studije i istraživanja, biće doneta međunarodna deklaracija koja će da precizira stepen zaštite ovih svetinja.
     
    – Insistirao sam na tome da u pogledu pravne zaštite treba razdvojiti mesta koja imaju prijateljsko okruženje, poput Svete Gore, Vatikana i Meke, i druga koja se nalaze u latentnoj opasnosti, kao što su Jerusalim i Kosovo – kaže za ”Novosti” prof. dr Sima Avramović, koji je bio učesnik skupa.
     
    On dodaje da je glavni uspeh u tome što bismo se tako našli uz Jerusalim, što bi predstavljalo dodatnu garanciju za budućnost srpskog identiteta na KiM.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE