Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Predstavljani planski dokumenti o hidroelektranama na Ibru

    Agencija za prostorno planiranje Srbije je u petak u Kraljevu organizovala javnu prezentaciju Nacrta prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana (HE) na Ibru i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja ovog plana na životnu sredinu.
     
    Nacrt prostornog plana je urađen za 10 kaskadnih HE koje bi, prema sporazumu između Italije i Srbije i ugovora između kompanije „Seci“ i „Elektroprivrede Srbije“ (EPS), trebalo da budu izgrađene od Lakta do Bojanića u Ibarskoj klisuri, na dužini od 55 km.
     
    Prezentaciju ovih dokumenata pratio je veliki broj građana, predstavnika političke javnosti i nevladinih organizacija, među kojima je bio i znatan broj protivnika izgradnje brana. Rukovodilac grupe za prostorne planove u Agenciji dr Nebojša Stefanović rekao je da je instalisana snaga celog sistema oko 122 megavata (MW), odnosno oko 12 MW po centrali. Brane će biti visoke od 12-15 metara (m), a akumulacije dužine od dva do četiri km i širine od 50 do150 m.
     
    Stefanović je kazao da će na četiri deonice doći do potapanja Ibarske magistrale u dužini od 6 kilometara.
     
    – Prvo bi trebalo da budu građene HE Dobre strane i Bela glava, ali je početak nemoguć pre izmešstanja puta – rekao je Stefanović.
     
    Stefanović je istakao da je Nacrt prostornog plana posebno obradio uslove za razvoj turizma i sportsko-rekreativnih aktivnosti.
     
    Direktor sektora za brane i hidroenergetiku u Institutu „Jaroslav Černi“ u Beogradu i jedan od projektanata HE na Ibru Dejan Divac je istakao da izgradnja ovih brana neće imati negativan uticaj na životnu sredinu.
     
    – Definitivno nema negativanog uticaja na izvorišta vodosnabdevanja Kraljeva. Naprotiv, postoji u određenoj meri pozitivan uticaj, jer će do izvorišta dospevati manje nanosa – rekao je Divac za Tanjug.
     
    Divac je, takođe, kazao da kvalitet vode neće biti lošiji, jer su jezera mala, pa će se voda u njima zadržavati kratko, manje od jednog dana u proseku.
     
    Predsednik Eko-foruma Kraljeva koji okuplja 17 ekoloških organizacija, Miroslav Pavlović se izjasnio protiv izgradnje deset brana na Ibru ocenivši da će to ubiti reku. Javni uvid u ova planska dokumenta trajaće do 29. marta do kada se mogu uputiti pisane primedbe, a za 6. april je planirana javna sednica Komisije za javni uvid koja će ih razmatrati.
     
    Posle eventualni korekcija teksta, dokumenta će biti predata Vladi Srbije na usvajanje.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE