Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gasprom banka stiže u Srbiju

    Gasprom banka bi trebalo da počne da posluje u Srbiji u drugoj polovini ove godine, kaže Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa.
     
    „Njeni glavni poslovi će biti vezani za izgradnju gasovoda Južni tok, drugu fazu izgradnje skladišta gasa Banatski dvor, gasnu centralu Srbijagasa, dok je logično da banka prati i ruske investicije poput NIS-a i Lukoila“, dodaje on.
     
    Bajatović kaže da Gasprom banka neće kupiti nijednu od postojećih banaka, već će dobiti grinfild licencu. Srbijagas će imati trećinu, a Gasprom banka dve trećine vlasništva u zajedničkoj finansijskoj instituciji.
     
    On dodaje da je sva dokumentacija oko osnivanja banke spremna, nacrt ugovora je završen, u toku su razgovori u Vladi, dok bi uskoro trebalo da stignu ruski partneri na potpisivanje memoranduma. Posle toga će Vlada Srbije odobriti ceo projekat.
     
    „Bez obzira na ishod predstojećih izbora u maju, banka će biti operativna u drugoj polovini godine“, kaže Bajatović.
     
    Srbijagas i ruska državna kompanija Gasprom, koja je većinski vlasnik NIS-a i koja učestvuje u izgradnji gasovoda Južni tok, u Srbiji već imaju zajedničko osiguravajuće društvo Sogaz, koje je dobilo dozvolu za rad od NBS krajem prošle godine.
     
    Bajatović navodi i da će „najkasnije do kraja novembra ili početkom decembra“ početi izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE