Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RS: Građani sve više sami proizvode hranu

    Ministar zdravlja u Vladi RS Ranko Škrbić samo je jedan od novopočenih privrednika koji pripada drugom resoru – poljoprivredi. Tačnije, vinogradarstvu. Reč je, naravno, o hobiju koji spaja lepo sa korisnim. Nedavno je Škrbić dobio i nagradu za crna vina proizvedena od vlastitih sorti grožđa.


    Škrbić je vlasnik vinograda u mestu Slatina, koje je do sada bilo poznato po jagodičastom voću. Smatra da je ovo podneblje, po geografskom položaju, nadmorskoj visini i podzemnim termalnim vodama gotovo idealno za razvoj vinogradarstva.

    Vinogradarstvom se bavi u njegov kolega iz Vlade, ministar prosvete Anton Kasipović. Ministar i potpredsednik Vlade RS, po sopstvenom priznanju, posle napornog radnog dana najviše uživa na svom imanju u mestu Motike, selu na obroncima Kozare.

    Potkozarje je jedan od rejona u RS koji su svojim resursima i klimatskim uslovima najznačajniji za razvoj voćarstva i vinogradarstva. Svake godine sve je više površina na kojima niču novi zasadi. Najviše je jabuka, krušaka, breskvi i vinove loze. Najveći proizvođač među njima je Nikola Vukelić, čija firma gazduje sa oko 350 hektara zemlje pod zasadima voća.

    – Vlast mora da ima više sluha za voćare i vinogradare. Još nisu isplaćene subvencije za proizvodnju voća iz 2010, a poznato je da je prošla godina, zbog dugotrajne suše, u dobroj meri uticala na prinose i rod – kaže Vukelić, koji je i predsednik UO Udruženja voćara RS.

    Vukelić je veliki izvoznik. Njegove jabuke su probali u Srbiji, mogu se naći i na tezgama u Norveškoj, a uskoro kreće u osvajanje turskog tržišta. Poseduje vlastite hladnjače i sisteme za navodnjavanje.

    Voćarstvom se u Potkozarju bavi i Vukašin Vojinović, koji je nekada kao poslanik sedeo u Parlamentu RS. I Đorđe Jovetić, iz Banjaluke, nedavno je kupio poveću parcelu gde je zasadio kruške i jabuke. Voćarstvom je ozbiljno počeo da se bavi i Mirko Risović u selu Jablan, na obroncima Kozare, nakon što je prodao firmu u trgovačkom lancu „Tropik“.

    Milan Balać, iz Banjaluke, u Nožičkom kod Srpca gazduje površinama pod kruškom – viljamovkom. Ovo voće je osnovna sirovina za proizvodnju rakije za koju je Balać dobio niz priznanja.

    POVEĆAN IZVOZ


    Udruženje voćara RS očekuje da će se ove godine nastaviti rast proizvodnje i izvoza voća. Iznose podatke:

    – U poslednjih pet godina zahvaljujući povećanoj i kvalitetnoj proizvodnji jabuke, kruške i šljive uvoz ovog voća u BiH smanjen je za više od 300, a izvoz povećan za 700 odsto. Vrednost izvoza u prošloj godini, uprkos dugoj suši, samo za ove tri vrste voća iznosio je oko 10 miliona maraka.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE