Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sutra beogradska premijera predstave „Noć u kafani Titanik“

    Bradić, koji je i autor teksta za predstavu, rekao je Tanjugu da je Andrićevo delo velika i značajna platforma za razigravanje u različitim oblastima i inspiracija za umetnike u teatru, koliko i u novim oblastima, čak do dizajna.

    „Film, teatar, muzika, opera, balet, su sve mediji u kojima Andrić može i ima šta da kaže i za mene je rad na ‘Bifeu Titanik’ bio veoma inspirativan zato što je omogućio da neke teme, koje je Andrić u 50-tim godinama pokrenuo, danas ponovo preispitujemo u kontekstu našeg vremena i prilika“, istakao je Bradić.

    On je primetio da je rediteljski pristup primeren samoj priči i da je bilo neophodno „dekonstruisati“ strukturu Andrićeve pripovetke.
     
    „Bilo je neophodno napraviti novu strukturu, koja je omogućila da se uvedu novi likovi, da se razvije fabula i da se predstavi atmosfera budjenja fašizma koja je, eto sticajem okolnosti, u Sarajevu 1941. godine, a svedoci smo da je toga bilo i u periodima koji su blizu našeg“, primetio je reditelj.
     
    „Andrićevo delo je za mene bilo jedan veoma dobar poligon za tu vrstu istraživanja i omogućilo mi je da u tome pronadjem odjek naše epohe i našeg, rekao bih, shvatanja sveta“, dodao je on.
     
    Bradić je primetio da je važno da pozorište postavlja pitanja i da ostavlja gledalištu mogućnost da da svoje odgovore.
     
    „Struktura predstave ‘Noć u kafani Titanik’ je na svoj način zanimljiva, zato što govori da u vremenima zla, u tim mračnim vremenima, od ljudi koji pripadaju jednom, uslovno da kažem, socijalnom nižem sloju, do same elite, pronadju svoj put i da izadju iz tog kruga u kome se gotovo stalno ponavljaju iste greške, isti procesi zločina, krivice, kazne i svega onoga o čemu je Andrić umeo tako mudro da pripoveda“, ocenio je Bradić.
     
    Predstava je premijeru imala u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu 10. decembra prošle godine, na dan kada je Andriću pre 50 godina uručena Nobelova nagrada.
     
    U glumačkoj ekipi su Miloš Krstović, Mirko Babić (Saša Pilipović), Miodrag Pejković, Isidora Rajković, Milić Jovanović, Nikola Milojević, Jasmina Dimitrijević, Marina Perić Stojanović, Dragan Stokić, Vladan Živković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE