Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sarkozi demantovao da mu je Gadafi platio kampanju

    Francuski predsednik Nikola Sarkozi negirao je optužbe da je za svoju predsedničku kampanju 2007. dobio od libijskog lidera Moamera Gadafija 50 miliona evra.
     
    „Ako je i finansirao moju kampanju, nisam mu baš bio zahvalan“, sarkastično je prokomentarisao Sarkozi tokom intervjua za televiziju TF1, aludirajući na aktivnu ulogu koju je Francuska imala u kampanji snaga NATO koja je dovela do svrgavanja Gadafija s vlasti prošle godine.
     
    Informativni vebsajt „Medijapart“ objavio je izveštaj na osnovu svedočenja bivšeg lekara jednog francuskog trgovca oružjem, koji je, kako se navodi, obezbedio donaciju za Sarkozijevu kampanju.
     
    Istu tvrdnju prošle godine je izneo i Gadafijev sin Saif al-Islam, koji je smatran naslednikom dugogodišnjeg lidera, nakon što je Pariz prešao na stranu pobunjenika koji su na kraju svrgnuli i ubili njegovog oca.
     
    „To je groteskno i žao mi je što me ispitujete o izjavama Gadafija ili njegovog sina na važnom kanalu kakav je TF1“, rekao je Sarkozi, upitan tokom intervjua da prokomentariše tvrdnju Saifa al-Islama.
     
    „Kad neko citira Gadafija, koji je mrtav, njegovog sina, koji ima krv na rukama, to jest, režim diktatora, ubica, čiji je kredibilitet nula… iskreno, mislim da smo mnogo nisko pali u političkoj debati“, rekao je francuski predsednik.
     
    Francuska agencija navodi da nije uspela da potvrdi autentičnost dokumenta koji je objavio „Medijapart“, ističući da su ovi navodi nastavak brojnih ranijih tvrdnji o tome da su francuski političari profitirali od udela u prodaji oružja stranim režimima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE