Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potpisani ugovori o subvencionisanim kreditima

    Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović i predstavnici 10 banaka potpisali su danas u Beogradu ugovore o subvencionisanim kreditima za podsticanje poljoprivredne proizvodnje u 2012. godini.

    Krediti su dinarski sa fiksnom kamatnom stopom od šest odsto godišnje i rokom otplate do tri godine, a za sredstva će moći da konkurišu fizička lica – nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica.

    Ugovore su u Vladi Srbije potpisali KBC banka, Sosijete ženeral banka, Kredi agrikol banka, Inteza, Komercijalna banka, Pro kredit, Hipo alpe adria, Agrobanka, Poštanska štedionica i AIK banka Niš.

    Ministar Petrović je istakao da će krediti moći da se koriste za sve namene u poljoprivrednoj proizvodnji – razvoja ratarstva, voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva, stočarstva kao i investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i objekte

    On je kazao da će ove godine većem broju poljoprivrednih proizvođača biti omogućeno da unaprede svoju proizvodnju ističući da je cilj ove mere povećanje prinosa po hektaru.

    Ministar je podsetio da je prošle godine bilo gotovo 11.000 korisnika ove vrste kredita te da su na ovaj način uspeli da dođu do 6,5 milijardi dinara.

    Kredite će pod povoljnim uslovima moći da koriste sva registrovana poljoprivredna gazdinstva, bez obzira na to da li su uplatila doprinose za socijalno i penziono osiguranje.

    Vlada Srbije usvojila je 9. marta Uredbu o podsticanju poljoprivredne proizvodnje putem kreditne podrške kroz subvencionisanje dela kamate u 2012, a iz agrarnog budžeta za te namene je obezbeđeno ukupno 400 miliona dinara.

    Ukupno odobreni iznos kredita po korisniku, ukoliko je on fizičko lice i preduzetnik, ne može biti veći od pet miliona dinara, cenzus za zemljoradničke zadruge biće 15 miliona dinara, a za pravno lice pet miliona dinara.

    Odobreni iznos može biti povećan do 50 miliona dinara za zadruge i pravna lica, ukoliko su sredstva namenjena razvoju stočarstva, odnosno nabavci životinja za tov i hrane za te životinje.

    Zahtevi za odobrenje kredita se podnose banci do 1. novembra 2012.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE